Προς φιάσκο με μαθηματική ακρίβεια - Τι είχαν οι σύμβουλοι του Κένεντι που λείπει από εκείνους του Τραμπ; Ημερομηνία:
Σήμερα 15/3/2026, 08:56 - Εμφανίσεις: 18
Σχεδόν όλοι οι ηγέτες που προκάλεσαν μεγάλους πολέμους κατέληξαν στην πλευρά των ηττημένων.
Η Γερμανία ισοπεδώθηκε σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους και οι ΗΠΑ έχασαν σε Βιετνάμ, Αφγανιστάν και Ιράκ.
Ο σημερινός πόλεμος στο Ιράν επαληθεύει και πάλι μια παλιά ασθένεια.
Ποια είναι αυτή, όμως και γιατί ο Τραμπ την καθιστά πιο επικίνδυνη; Να υπενθυμιστεί ότι σχεδόν 60.000 Αμερικανικά στρατεύματα χάθηκαν στον Πόλεμο του Βιετνάμ, ενώ η οι ΗΠΑ δεν κέρδισαν τίποτα σε πολιτικό επίπεδο.
Οι άνθρωποι που ώθησαν τους Αμεριακανούς προέδρους, Κένεντι, Τζόνσον και Νίξον να εμπλακούν ήταν πανέξυπνοι: Αξιωματούχοι σαν τoν Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας McGeorge Bundy, τον υπουργό Άμυνας Ρόμπερτ ΜακΝαμάρα, τον υπουργό Εξωτερικών Ντιν Ρασκ, τους συμβούλους Ουόλτ Ρόστοου και Μάξγουελ Ντ.
Τέιλορ.
Τη δεκαετία του 1970 όμως ένας λαμπρός δημοσιογράφος, ο Ντέιβιντ Χάλμπερσταμ τους έβαλε στο μικροσπόπειο για να καταλάβει πως είναι δυνατόν να τα έκαναν θάλασσα τέτοια άτομα;googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Συμπέρανε το εξής: Ήταν πρόσωπα με υπερβολική αυτοπεποίθηση με ακαδημαϊκές περγαμηνές και αξιοζήλευτα βιογραφικά.
Ήταν έξυπνοι, οξυδερκείς και αλαζόνες.
Είχαν φοιτήσει στα σωστά πανεπιστήμια και είχαν παντρευτεί τους «σωστούς» ανθρώπους, ήταν αυτό που λέμε το «το κατεστημένο».
O Χάλμπερσταμ αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά πάνω στους παραπάνω που οδηγήσαν στην καταστροφή.
«Παρά όλη τη λαμπρότητα, την ύβρη και την αίσθηση ανωτερότητας που είχαν δεν ήταν πρόθυμοι να κοιτάξουν και να μάθουν από το παρελθόν».
Έτσι, «είχαν επαινεθεί ως οι καλύτεροι και οι λαμπρότεροι μιας γενιάς και όμως… ήταν οι αρχιτέκτονες ενός πολέμου που εγώ και πολλοί άλλοι θεωρούσαμε τη μεγαλύτερη τραγωδία που έπληξε αυτή τη χώρα μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο».
«Αν οι ηγέτες ήταν πολύ έξυπνοι, δεν θα άρχιζαν πολέμους όπου δεν μπορούν να νικήσουν» δήλωσε σε έρευνά του για τους ηγέτες ο Αμερικανός καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστή...