Αεροπορικές: Αντιμετωπίζουν πλήγμα 100 δισ. δολ. στα καύσιμα από το ενεργειακό σοκ στο Ιράν Ημερομηνία:
8/6/2026, 22:40 - Εμφανίσεις: 20
Επιπλέον κόστος καυσίμων αεριωθούμενων 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιμετωπίζουν φέτος οι αεροπορικές εταιρείες, αφού ο πόλεμος στο Ιράν έστειλε τις τιμές σε ραγδαία άνοδο.
Ως αποτέλεσμα, τα συνδυασμένα καθαρά κέρδη του κλάδου πρόκειται να μειωθούν στο μισό από 43 δισεκατομμύρια δολάρια το 2025 σε 23 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, με το μέσο περιθώριο κέρδους να μειώνεται από 4,2% σε 2%, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών, αναφέρουν οι Financial Times.
«Υπάρχουν σαφώς πολύ μικρά περιθώρια κέρδους», δήλωσε στους Financial Times ο Γουίλι Γουόλς, πρώην επικεφαλής της British Airways, ο οποίος είναι τώρα γενικός διευθυντής της IΑΤΑ, στην ετήσια συνάντησή της στο Ρίο ντε Τζανέιρο.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Ο κλάδος έχει ήδη δει μια μεγάλη πτώχευση το 2026 – την Spirit Airlines στις ΗΠΑ – και προετοιμάζεται για περαιτέρω καταρρεύσεις τους επόμενους μήνες.
Ο Γουόλς δήλωσε ότι οι καιροί ήταν δύσκολοι «ειδικά για εκείνους των οποίων οι ισολογισμοί δεν είχαν ακόμα ανακάμψει από την Covid».
Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών διπλασιάστηκαν μετά τον πόλεμο του Ιράν που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και οδήγησε στο κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, θέτοντας εκτός λειτουργίας μια ζωτικής σημασίας πλωτή οδό για τον παγκόσμιο πετρελαϊκό τομέα.
Πάντως, παρόλο που οι τιμές πρόκειται να μειωθούν αργότερα μέσα στο έτος, η IATA προβλέπει ότι ο κλάδος θα αντιμετωπίσει μια μέση αύξηση 70% φέτος.
Ο λογαριασμός καυσίμων του κλάδου αυξήθηκε περαιτέρω από λιγότερο αποδοτικά, γερασμένα αεροπλάνα εξαιτίας της «αποτυχίας» των κατασκευαστών αεροσκαφών και κινητήρων να παραδώσουν αρκετά μοντέλα στους αερομεταφορείς, δήλωσε ο Γουόλς.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); });document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Οι αεροπορικές πατούν με πεπαλαιωμένα αεροπλάνα Η μέση ηλικία των αεροσκαφών είναι πλέον πάνω από 15 χρόνια, ένα ρεκόρ,...