Στις 14 Ιουλίου, Ημέρα της Βαστίλης, ξένα στρατεύματα παρέλασαν στο Παρίσι, μαζί με τα γαλλικά, για να επιδείξουν την ευρωπαϊκή αποφασιστικότητα, μεταξύ αυτών και ουκρανικές δυνάμεις.
Παρών ήταν και ο γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς.
Τα φαινόμενα όμως απατούν: Οι αμυντικοί κολοσσοί των δύο πυλώνων της ευρωπαϊκής άμυνας έχουν επιδοθεί σε έναν ανταγωνισμό που θυμίζει εποχές που δεν πρέπει να επανέλθουν.
Έπειτα από οκτώ δεκαετίες στρατιωτικής επανάπαυσης, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να επενδύουν όλο και περισσότερο στην άμυνα.Πάντως, οι άλλοτε αντίπαλες χώρες Γαλλία και Γερμανία επενδύουν ξανά στις εθνικές αμυντικές τους βιομηχανίες, όχι όμως από κοινού, αλλά όλο και περισσότερο η καθεμία μόνη της.
Όπως τονίζει στο αμερικανικό περιοδικό Foreign Policy η ολλανδή δημοσιογράφος Καρολίν ντε Γκρόιτερ, ο βιομηχανικός εθνικισμός στις δύο χώρες έχει υπονομεύσει την αμυντική τους συνεργασία.
«Η κατάσταση ξέφυγε επειδή στην Ευρώπη δεν υπάρχει κανένα θεσμικό πλαίσιο που να καθορίζει τόσο τον καταμερισμό της εργασίας στα αμυντικά προγράμματα όσο και, κυρίως, τη διανομή των μελλοντικών οφελών – συμπεριλαμβανομένων των μη στρατιωτικών – που προκύπτουν από την τεχνογνωσία και την πνευματική ιδιοκτησία».
«Όταν δεν υπάρχουν κανόνες και ρυθμίσεις, επικρατεί ο ισχυρότερος.
Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλους τομείς που στο παρελθόν λειτουργούσαν χωρίς επαρκή ρύθμιση, όπως οι τράπεζες και οι φαρμακευτικές εταιρείες».document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Η μεγαλύτερη ένδειξη της ανησυχητικής τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα είναι η κατάρρευση του προγράμματος Future Combat Air System (FCAS), που προοριζόταν να συμβολίσει την ικανότητα της Ευρώπης να αναπτύξει ένα γαλλογερμανικό μαχητικό αεροσκάφος.
Πάντως, το FCAS, όπου συμμετείχε και η Ισπανία, κατέρρευσε επειδή η γαλλική Dassault, αρχικός επικεφαλής ανάδοχος του έργου, επέμενε να έχει τον πλήρη έλεγχο, αφήνοντας, όπως αναφέρουν πληροφορίες που επικαλείται η ντε Γκρόιτερ, ελάχιστο ουσιαστικό ρόλο στη γερμ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































