Στον ανακριτή παρουσιάστηκε σήμερα 37χρονος Τούρκος υπήκοος, σε βάρος του οποίου έχουν ασκηθεί κακουργηματικές κατηγορίες για το ναυάγιο των ξημερωμάτων της Δευτέρας. Έξι πρόσφυγες και μετανάστες σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος και η μητέρα του.
Ο δικηγόρος Νίκος Βλουτέλλης, τον οποίο όρισε το δικαστήριο για τον κατηγορούμενο, δήλωσε στην ΕΡΤ Αιγαίου ότι ο 37χρονος θα μείνει προφυλακισμένος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση. Προς το παρόν, όμως, η νοσηλεία του συνεχίζεται, γιατί και ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά όταν το ταχύπλοο συγκρούστηκε με σκάφος του Λιμενικού Σώματος.
Στην απολογία του σήμερα ενώπιον του ανακριτή ανέφερε ότι συμφώνησε με διακινητές στις ακτές της Τουρκίας να περάσει πρόσφυγες από το Δικελί στη Μυτιλήνη. Για την επιστροφή θα έπαιρνε 6.000 ευρώ. Φοβήθηκε, ωστόσο, από την παρουσία του σκάφους του Λιμενικού και η σύγκρουση έγινε ενώ προσπαθούσε να διαφύγει.
Αντιμετωπίζει κακουργήματα για πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία με δόλο και πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Κατηγορείται επίσης για πλημμελήματα, όπως η πρόκληση φθοράς στο σκάφος του Λιμενικού και η παρακώλυση συγκοινωνιών.
Πώς εκτυλίχθηκε το ναυάγιο
Η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος τοποθετεί το τραγικό περιστατικό λίγο μετά τα μεσάνυχτα, στη μετάβαση από την Κυριακή προς τη Δευτέρα, εν μέσω καταδίωξης.
Το ταχύπλοο είχε πορεία από τα μικρασιατικά παράλια προς τη Λέσβο. Στην προσπάθεια διαφυγής έκανε ελιγμούς και κατέληξε να χτυπήσει με την πλώρη την αριστερή πλευρά του σκάφους του Λιμενικού.
Ορισμένοι επιβαίνοντες φέρεται ότι έπεσαν στη θάλασσα εξαιτίας της σύγκρουσης, ενώ διασώθηκαν και οκτώ άτομα. Ανάμεσά τους είναι ο 37χρονος Τούρκος, που αναγνωρίστηκε ως διακινητής των αλλοδαπών και χειριστής του σκάφους στο οποίο επέβαιναν.
Κινητοποιήθηκαν ένα πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, ένα παράκτιο περιπολικό, τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Ιδιωτικό σκάφος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κατευθύνθηκε επίσης στην περιοχή.
Τις συνθήκες της σύγκρουσης ερευνούν οι αρμόδιες λιμενικές αρχές.

































