ΚΑΙΡΟΣ · LIVE16.4°CΝεφώσεις82% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Οικονομία - Χρηματιστήριο - Επιχειρήσεις
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Παγωμένες και το 2027 οι επικουρικές για 1,3 εκατ. συνταξιούχους

Ημερομηνία: Σήμερα · Εμφανίσεις: 0

Παγωμένες και το 2027 οι επικουρικές για 1,3 εκατ. συνταξιούχους

Οι επικουρικές συντάξεις 1,3 εκατ. συνταξιούχων δεν θα αυξηθούν ούτε το 2027, μολονότι ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) εμφανίζει πλεόνασμα. Την ίδια στιγμή πληρώνονται με μεγάλη καθυστέρηση και τα ποσά τους μένουν περικομμένα εξαιτίας του νόμου Κατρούγκαλου.

Η μη χορήγηση αυξήσεων οφείλεται στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, που ισχύει από το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Η ρήτρα απαγορεύει αυξήσεις, εκτός αν ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) του ΕΦΚΑ εμφανίζει πλεόνασμα. Οι απώλειες στις επικουρικές 1,3 εκατ. ασφαλισμένων κατά την τελευταία τετραετία υπολογίζονται σε 740 εκατ. ευρώ. Από το 2023, οπότε άρχισαν οι αναπροσαρμογές στις κύριες συντάξεις, οι επικουρικές έμειναν αμετάβλητες.

Στην πράξη, ως σύνταξη αποδίδεται ποσό ίσο με τις εισφορές που εισπράττονται.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, ο κλάδος επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) εκτιμάται ότι εμφάνισε το 2025 πλεόνασμα άνω των 188 εκατ. ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερο από τα 115 εκατ. ευρώ της αρχικής πρόβλεψης. Την περίοδο 2023-2026 οι κύριες συντάξεις αυξήθηκαν κατά 15,58%. Οι επικουρικές δεν πήραν καμία αύξηση. Με απόφαση της σημερινής κυβέρνησης έμειναν εκτός του πεδίου εφαρμογής του νόμου 4997/2022, που προέβλεπε χορήγηση αύξησης στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Οι δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων δεν έλαβαν ούτε το 7,78% του 2023 ούτε το 3% του 2024. Δεν πήραν ούτε τις αυξήσεις 2,4% του 2025 και 2,4% του 2026, που δόθηκαν στις κύριες συντάξεις τους.

Από το 2015 ο υπολογισμός των επικουρικών άλλαξε σε βάρος των νέων συνταξιούχων. Από την 1η Ιανουαρίου 2015 εφαρμόζεται διπλός τρόπος υπολογισμού. Για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2014, το ποσό βγαίνει με συντελεστή 0,45% για κάθε έτος, επί των συντάξιμων αποδοχών που είχαν οι ασφαλισμένοι από το 2002 έως το 2014.

Στα έτη από το 2015 και έπειτα, στον υπολογισμό μπαίνουν οι εισφορές και η ηλικία συνταξιοδότησης.

Μεγαλύτερες εισφορές και πιο αργή έξοδος, προς τα 67, οδηγούν σε μεγαλύτερη επικουρική.

Στο τμήμα που αντιστοιχεί στα έτη έως το 2014, η επικουρική μειώνεται από 6% έως 30% όταν ο ασφαλισμένος αποχωρεί με καθεστώς μειωμένης σύνταξης. Για τα έτη από το 2015 και μετά, η ποινή της πρόωρης εξόδου έδωσε τη θέση της σε συντελεστές μείωσης των επικουρικών, ανάλογα με την ηλικία αποχώρησης.

Αναμονή έως τρία χρόνια

Η αναμονή μέχρι την έκδοση της επικουρικής φτάνει ακόμη και τα τρία χρόνια. Οι παροχές αυτές υπόκεινται και σε διπλή φορολόγηση με 10% λόγω ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων), για μεικτά ποσά πάνω από 300 ευρώ.

Σήμερα οι εκκρεμείς επικουρικές, παρότι μειώθηκαν περίπου κατά 2.500 μέσα σε έναν χρόνο, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και αγγίζουν τις 31.500.

Πρόσφατα ψηφίστηκε ειδική διάταξη, που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη. Με αυτήν, την αποκλειστική αρμοδιότητα έκδοσης της επικουρικής σύνταξης θα έχει στο εξής το τελευταίο Ταμείο, ανεξάρτητα από τον χρόνο ασφάλισης που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος σε άλλα Ταμεία. Στην πράξη, η ρύθμιση καταργεί τα ενδιάμεσα στάδια αλληλογραφίας με τα οποία προσδιοριζόταν η αρμοδιότητα. Η αίτηση δεν φεύγει από το τελευταίο Ταμείο και η εξέτασή της γίνεται εκεί. Το σύνολο του χρόνου διαδοχικής επικουρικής ασφάλισης λογίζεται ενιαίο μέσα στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ, και όχι μόνο η 15ετία που ισχύει σήμερα.

Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ΚΑΙΡΟΣ LIVE
ARTICLES
· Strong magnitude 6.9 earthquake hits Russia's Kamchatka
· Meat eaters more likely to reach 100, with a catch
· Ukraine poll on the winter ahead, concessions, and voting intention
· A narcissistic abuser falls for power, not for you
· Fitch keeps France's credit rating at A+ with a stable outlook
· How the EU will help popular tourist destinations limit short-term rentals
· New York: Police fatally shoot 49-year-old woman after she stabbed passers-by
· A quantum battery that charges faster as it grows
· Who is this 17-year-old "Superman of the forests" putting out fires in Indonesia?
· Hospitalized King of Norway sees his health worsen because of a blood disease
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies