Geely vs Tesla: Η Κίνα «πατάει γκάζι» στα robotaxi Ημερομηνία:
26/4/2026, 23:24 - Εμφανίσεις: 12
Οι δρόμοι των μεγάλων πόλεων ετοιμάζονται να υποδεχθούν ένα διαφορετικό είδος μετακίνησης, όπου το …τιμόνι απουσιάζει και ο αλγόριθμος λαμβάνει αποφάσεις.
Η κινεζική Caocao, θυγατρική της Geely Holding Group, μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι των robotaxi, δημοσιοποιώντας ένα φιλόδοξο σχέδιο παγκόσμιας ανάπτυξης που ξεκινά ήδη από το 2027.
Το σχέδιο της Geely: Από τα πιλοτικά προγράμματα στη μαζική παραγωγή Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, Gong Xin, τα πρώτα πλήρως αυτόνομα οχήματα Eva Cab θα κυκλοφορήσουν σε επιλεγμένες αγορές όπως το Αμπού Ντάμπι, το Χονγκ Κονγκ και πέντε κινεζικές πόλεις.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Η παραγωγή, η παράδοση και η άμεση λειτουργία των οχημάτων θα πραγματοποιούνται σχεδόν ταυτόχρονα, σηματοδοτώντας μια επιθετική στρατηγική εισόδου.
Η μαζική παραγωγή πρόκειται να κλιμακωθεί από το 2028, με σκοπό έναν στόλο που θα φτάσει τις 100.000 μονάδες έως το 2030, τονίζει το Reuters σε δημοσίευμά του.
Eva Cab: Σχεδιασμένο αποκλειστικά για χωρίς οδηγό μετακινήσεις Το νέο robotaxi της Geely δεν αποτελεί απλώς μια τροποποιημένη έκδοση συμβατικού αυτοκινήτου.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Αντίθετα, σχεδιάστηκε εξαρχής για αυτόνομη χρήση.
Το εσωτερικό του είναι απλοποιημένο, χωρίς περιττές θήκες και στοιχεία πολυτέλειας, με σκοπό τη μείωση κόστους και την αύξηση της λειτουργικότητας.
Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το κόστος του οχήματος θα είναι χαμηλότερο από αυτό ενός ιδιωτικού αυτοκινήτου, γεγονός που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την οικονομία της αστικής μετακίνησης.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Παγκόσμια επέκταση και έντονος ανταγωνισμός Η Caocao, που ξεκίνησε το 2015 ως πλατφόρμα ride-hailing και εισήχθη στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ το 2025, αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο της Geely για την ανάπτυξη υπηρεσιών αυτόνομης κινητικότητας.