Οι οκτώ αλλαγές που έρχονται στην επαγγελματική ασφάλιση Ημερομηνία:
19/7/2026, 13:28 - Εμφανίσεις: 27
Η δημιουργία «ανοιχτών» Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στα οποία μπορούν να συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι από διαφορετικούς εργοδότες, ακόμα και ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία μεταφέροντας τα δικαιώματά τους, αλλά και σημαντικές τροποποιήσεις στην φορολογία των παροχών που δίδονται κατά τη συνταξιοδότηση, αποτελούν τις βασικές αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το δεύτερο πυλώνα ασφάλισης, το οποίο είναι ήδη στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) 1.
Την δημιουργία «ανοιχτών» ταμείων από διαφορετικούς κλάδους και μικρές επιχειρήσεις, (πολυεργοδοτικά) στα οποία θα έχουν δικαίωμα να ασφαλιστούν και εργαζόμενοι από άλλους τομείς, καθώς επίσης και μη μισθωτοί και αυτοαπασχολούμενοι χωρίς να απαιτείται η δημιουργία ξεχωριστού ταμείου από κάθε εργοδότη.
Στα πολυεργοδοτικά ταμεία θα μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι του ενός εργοδότη, στα οποία θα μπορούν να συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις χωρίς να απαιτείται κάθε φορά ξεχωριστή εποπτική έγκριση.
Θεσπίζεται η δυνατότητα των ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης (ΤΕΑ) να προσφέρουν στα μέλη τους προγράμματα υγείας με την προϋπόθεση ότι ο σχετικός κίνδυνος καλύπτεται πλήρως από ασφαλιστική ή αντασφαλιστική επιχείρηση ή από πάροχο υπηρεσιών υγείας μέσω σύμβασης σταθερού κατά κεφαλή κόστους.
Θεσπίζεται η δυνατότητα να ασφάλισης μελών της οικογενείας του άμεσα ασφαλισμένου.
3.
Δίδεται η δυνατότητα παραμονής στην επαγγελματική ασφάλιση ακόμα και σε περίπτωση απώλειας της επαγγελματικής ιδιότητας (ανεργία).Με αυτόν τον τρόπο, η απώλεια εργασίας δεν οδηγεί αυτομάτως και σε απώλεια συνέχειας στην επαγγελματική ασφάλιση 4.
Παρέχεται η ελεύθερη μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων από την ιδιωτική ασφάλιση σε ταμείο επαγγελματικής ασφάλισης ...