ΚΑΙΡΟΣ · LIVE25.6°CΣχεδόν αίθριος83% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Πολιτισμός - Τουρισμός
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Το ΦΚΘ γιορτάζει 100 χρόνια ελληνικού σινεμά

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 72

Τα 100 χρόνια ελληνικού σινεμά γιορτάζει φέτος το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το Φεστιβάλ θα αναρτήσει την Πέμπτη μία λίστα με 200 ελληνικές ταινίες, καλώντας το κοινό να ψηφίσει τις αγαπημένες του. Αυτές που θα επιλεγούν θα προβληθούν σε επετειακό αφιέρωμα του Φεστιβάλ.

Αν και η αρχή του ελληνικού κινηματογράφου θεωρείται το 1905 ή το 1906 με τις ταινίες των αδελφών Μανάκια, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του ελληνικού κινηματογράφου εμφανίζεται το 1914 και είναι η Γκόλφω του Περεσιάδη. Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ταινία.

Η λίστα με τις 200 ταινίες, η οποία θα έχει ως αφετηρία την Γκόλφω του Κώστα Μπαχατόρη, θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.filmfestival.gr.

Οι 200 ταινίες της λίστας κάνουν ένα ταξίδι σε σημαντικούς σταθμούς στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Δείτε τις ταινίες της λίστας

Μερικές πληροφορίες για το ελληνικό σινεμά:


Η Γκόλφω του Κώστα Μπαχατόρη (1914) είναι η πρώτη ελληνική ταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Στοίχισε 100.000 χρυσές δραχμές, όμως δεν ευτύχησε στα ταμεία και οδήγησε τον Μπαχατόρη στη διάλυση της εταιρείας του.


Όταν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος παρακολούθησε την πρεμιέρα της ταινίας Αστέρω του Γαζιάδη το 1929 ενθουσιάστηκε τόσο πολύ που μείωσε την φορολογία των ελληνικών ταινιών από 30 σε 10%.


Το 1939 ο Φιλοποίμην Φίνος γυρίζει την μοναδική του ταινία, Το τραγούδι του χωρισμού, που αποτελεί και την πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία που ηχογραφήθηκε εξ ολοκλήρου σε ελληνικά στούντιο.


Το φιλμ Μαρίνος Κοντάρας, ο κουρσάρος του Αιγαίου του Γιώργου Τζαβέλλα (1948) είναι η πρώτη ελληνική ταινία που ταξιδεύει σε διεθνές φεστιβάλ (Νοκ λε Ζουτ, Βέλγιο), ενώ ο Γκρεγκ Τάλλας (ψευδώνυμο του Γρηγόρη Θαλασσινού) ήταν ο πρώτος έλληνας σκηνοθέτης που απέσπασε διεθνές βραβείο. Η ταινία του Ξυπόλητο τάγμα κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Εδιμβούργου 1954.


Όταν προβλήθηκε η Ηλέκτρα του Μιχάλη Κακογιάννη (1962) στις Κάννες, το στούντιο Metro Goldwyn Mayer, εντυπωσιασμένο από την τεχνική αρτιότητα της ταινίας, ζήτησε από τον Φ. Φίνο να αναλάβει τεχνικός διευθυντής της εταιρείας στο Χόλιγουντ. Εκείνος αρνήθηκε.


Το 1975 προβάλλεται Ο Θίασος του Θόδωρου Αγγελόπουλου στο Φεστιβάλ Καννών. Ύστερα από την προβολή οι θεατές καταχειροκροτούν συγκινημένοι τον δημιουργό. Ένας από τους θεατές είναι και ο Βέρνερ Χέρτζογκ ο οποίος πλησιάζει τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, γονατίζει μπροστά του και του φιλά τα πόδια.



Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
· One trick that can reduce stress and your cortisol levels by 23%
· Central Europe must prepare for more frequent forest fires, experts warn
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 25.6 °C · 83%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies