Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Σχεδόν αίθριος
6 °C 67%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Πολιτισμός - Τουρισμός
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Συνέχιση των εργασιών αναστήλωσης στο φρούριο των Αιγοσθένων
Ημερομηνία: 16/10/2017, 17:00 - Εμφανίσεις: 109

Η αναστήλωση του φρουρίου των Αιγοσθένων στο Πόρτο Γερμενό, της καλύτερα τειχισμένης ακρόπολης των Κλασικών Χρόνων στην Αττική, συνεχίζεται. Μετά τους δύο πύργους, τον βορειοανατολικό και τον νοτιοανατολικό, που αποκαταστάθηκαν δίνοντας στο φρούριο την όψη που αρμόζει σε ένα τόσο σημαντικό μνημείο, ένα ακόμα τμήμα λαμβάνει το δρόμο της αναστήλωσης. Αποτελεί το μεσοπύργιο που είναι δίπλα στο βορειοανατολικό πύργο και ουσιαστικά τον στηρίζει.

Είναι, λοιπόν, διπλός ο ρόλος που παίζει η συγκεκριμένη αποκατάσταση: αφενός είναι σωστική, καθώς η περιοχή αντιμετωπίζει πολλά δομικά προβλήματα λόγω καταρρεύσεων που συνέβησαν πρόσφατα αλλά και σε παλαιότερες εποχές, και αφετέρου λειτουργική, γιατί «όσο δεν έχουμε το μεσοπύργιο, τόσο ο πύργος μένει στον αέρα», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου έδωσαν με ομοφωνία το «πράσινο φως»  -και τα εύσχημα- στη σχετική μελέτη.

Με τη στερέωση του μεσοπυργίου, το οποίο περιλαμβάνει και ένα βυζαντινό - μεταβυζαντινό τμήμα που επίσης θα αποκατασταθεί ως μέρος της ιστορίας του φρουρίου, θα αναστηλωθεί όλη η βορειανατολική γωνία του οχυρού. Είναι δε σημαντικό ότι θα χρησιμοποιηθεί κυρίως αυθεντικό υλικό, καθώς θα ενσωματωθούν περίπου 100 λίθοι που βρίσκονται διάσπαρτοι στην περιοχή.

Το φρούριο των Αιγοσθένων, που δεσπόζει στο μυχό του Κορινθιακού κόλπου, σε χαμηλό λόφο και σε απόσταση περίπου 450 μ. από τη θάλασσα, αντικατοπτρίζει την οχυρωματική αρχιτεκτονική όπως αυτή διαμορφώθηκε στο β' μισό του 4ου αιώνα π.Χ., με βάση τη νέα στρατηγική. Ενώ δηλαδή στην εποχή του Περικλή η τεχνική ήταν αυτή του αποκλεισμού, στον 4ο αιώνα π.Χ. η νέα πολιορκητική τεχνική που εισάγει τον καταπέλτη βασίζεται στην επίθεση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα τείχη να ενισχύονται με πύργους, οι οποίοι υπερβαίνουν τα ύψη των τειχών, αποκτώντας περισσότερους από έναν ορόφους, παράθυρα και ανοίγματα.

...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Πολιτισμός - Τουρισμός"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Πολιτισμός - Τουρισμός"
ARTICLES
· What to eat before bed for better and deeper sleep
· One trick that can reduce stress and your cortisol levels by 23%
· Central Europe must prepare for more frequent forest fires, experts warn
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
· There is a huge difference between someone who loves you and someone who loves the way you make them feel
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος
6 °C 67%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies