Τα ανθρωπάκια του Γαΐτη στο Πάρκο Ελευθερίας Ημερομηνία:
8/12/2017, 19:21 - Εμφανίσεις: 56
Tα «ανθρωπάκια» του Γαϊτη, αυτά τα πανομοιότυπα απρόσωπα όμοια μέλη ενός
«τέλειου» μηχανισμού παραγωγής - κατανάλωσης, επαναμφανίζονται σε μία
έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας.
Η έκθεση που θα κρατήσει από τις 11 Δεκεμβρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου με τίτλο «Για μικρά και μεγάλα παιδιά, Γιάννης Γαΐτης». διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Σαρωνικού «Πολύτροπον» και το Μουσείο «Γιάννη Γαΐτη-Γαβριέλας Σίμωση» (1923-1984).
Ο Ντένης Ζαχαρόπουλος τονίζει για τον Γιάννη Γαΐτη: «Παράλληλα με τη διεθνή καριέρα που έκανε και την παρουσία του έργου του στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Νότιο Αμερική, ο Γαΐτης δεν έχασε ποτέ τη σχέση του με την Ελλάδα.
Μορφή περιπετειώδης, αγνόησε κάθε ρίσκο και προέβη με μια ιδιαίτερα αυστηρή, αλλά και βαθιά ανθρωπιστική κριτική της εποχής μας.
Λάτρεψε την Ελλάδα όσο λίγοι
Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του δε διέκοψε ποτέ τη σχέση του με την Ελλάδα, που λάτρεψε όσο λίγοι, και τίμησε τους ανθρώπους μέσα από την αγάπη του, χωρίς να παραβλέψει ποτέ την ηθική και κοινωνική κατάπτωση της πολιτείας μας, αλλά μένοντας σε μια αισιόδοξη στάση πέρα από κάθε ιδεολόγημα.
Αντιστάθηκε στην Κατοχή, αρνήθηκε με κίνδυνο της ζωής του τον Εμφύλιο, ξεπέρασε τον κομφορμισμό που επικράτησε βαρύγδουπα στα μετεμφυλιακά χρόνια, αντιστάθηκε με σθένος κατά της Δικτατορίας, κι όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Το έργο του είναι βαθιά πολιτικό, αλλά με τρόπο προσωπικό και αδέσμευτο».
Καυτηρίσασε τη δικτατορία με τολμηρό τρόπο
Το 1969 ο σημαντικός αρχιτέκτων και πολεοδόμος, Τάκης Ζενέτος, γράφει στη λίστα της έκθεσης που κάνει ο Γαΐτης στο Ινστιτούτο Γκέτε μέσα στη Χούντα (ο Γαΐτης είναι ο πρώτος, κατά σειρά, εικαστικός που τολμά να σπάσει τη σιωπή και να καυτηριάσει τη δικτατορία με ιδιαίτερα προσωπικό και τολμηρό τρόπο):