Πηγή έμπνευσης η αθηναία Μύρτις του 5ου αιώνα π.Χ. Ημερομηνία:
3/6/2018, 16:00 - Εμφανίσεις: 103
Γνωρίσαμε τον καθηγητή Μανώλη Ι. Παπαγρηγοράκη ως «πατέρα» της Μύρτιδος, της μικρής Αθηναίας που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. Είναι ο άνθρωπος που ανέλαβε την ευθύνη να συντονίσει μια διεπιστημονική ομάδα που είχε ως έργο της να αναπλάσει το πρόσωπο της Μύρτιδος, κάτι που προκάλεσε το θαυμασμό, αφού πρώτη φορά βρεθήκαμε ενώπιον του παρελθόντος μας.
Μετά τη Μύρτιδα ήρθε η ανάπλαση της Αυγής, μιας νεαρής γυναίκας που έζησε στη Μεσολιθική Εποχή, αποτέλεσμα το ίδιο εντυπωσιακό.
Στην γκαλερί
Δίανθος
, στο Μοναστηράκι (Ερμού 95), φιλοξενούνται έργα της Πινακοθήκης της Μύρτιδος, τα οποία έχουν δωρίσει καλλιτέχνες για να στηρίξουν το ερευνητικό έργο της ομάδας του καθηγητή. Η έκθεση «Το χαμόγελο της Μύρτιδος ως πολιτιστικό χαρακτηριστικό» θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου. Μετά, από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Οκτωβρίου, θα ταξιδέψει στα Τίρανα με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας.
«Η Μύρτις επιστρέφει 2.500 χρόνια μετά, για να μεταφέρει σε όλη τη Γη ένα πανανθρώπινο και ηχηρό μήνυμα: ότι η πρόκληση των καιρών μας είναι να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας, ώστε να μην χάνονται πλέον παιδιά από τις ίδιες ασθένειες που χάθηκε και η ίδια, τον 5ο αιώνα π.Χ. Μήνυμα συγκλονιστικό! Η Μύρτις έφυγε από τυφοειδή πυρετό στη διάρκεια του λοιμού των Αθηνών και σήμερα εξακολουθούν να χάνονται εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά από την ίδια ασθένεια ή από άλλες που θα έπρεπε να είχαν εξαλειφθεί ή να αντιμετωπίζονται» δηλώνει ο κ. Παπαγρηγοράκης.
«Η μικρή αθηναία Μύρτις εμπνέει σήμερα καλλιτέχνες που ενστερνίζονται το επιστημονικό μας έργο» προσθέτει ο κ. Παπαγρηγοράκης και επισημαίνει: «Το πρώτο ταξίδι της Πινακοθήκης της Μύρτιδος άρχισε από τη Magna Gallery, το 2010, για να συνεχίσει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στην Ηγουμενίτσα, στο Βόλο και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών. Σήμερα, φιλοξενείται στην γκαλερί
Δίανθος
χάρη στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ιδιοκτήτριας, Λίνας Μεγαλούδη. Είμαι χαρούμενος και συ...