Κύπρος : Θεία Λειτουργία στην Παναγία Κανακαριά έπειτα από 42 χρόνια Ημερομηνία:
4/9/2018, 13:49 - Εμφανίσεις: 42
Έπειτα από 42 ολόκληρα χρόνια θα τελεστεί πρώτη φορά την προσεχή Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου Θεία Λειτουργία στο ναό της Παναγίας Κανακαριάς, στη Λυθράγκωμη, η οποία είναι στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας.
Αποτελεί σημαντικό εκκλησιαστικό γεγονός, δεδομένου ότι ο ναός της Παναγίας Κανακαριάς, με τα απαράμιλλης τέχνης ψηφιδωτά, αλλά και τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, αποτελεί το σύμβολο της συλημένης, συνεπεία της τουρκικής εισβολής και κατοχής, εκκλησιαστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Σήμερα σώζεται σε κακή κατάσταση μόνο μία τοιχογραφία της Παναγίας με το Χριστό πάνω από τη νότια είσοδο του ναού.
Ο ναός πανηγύριζε στις 8 Σεπτεμβρίου, κατά την εορτή της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Η Θεία Λειτουργία θα τελεστεί στις 9 Σεπτεμβρίου, για να μπορέσουν να μεταβούν στο ναό και αυτοί που εργάζονται το Σάββατο.
Ο π. Σωτήριος Γερολέμου, ο οποίος είναι εφημέριος στο Κίτι της Λάρνακας, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι στη Λυθράγκωμη ζούσαν Ελληνοκύπριοι εγκλωβισμένοι και ότι η τελευταία λειτουργία στην Παναγία Κανακαριά έγινε στις 27 Ιουλίου 1976, στην εορτή του Αγίου Παντελεήμονος. Μετά ο εφημέριος της Κανακαριάς, ο μακαριστός π. Αντώνιος, υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει το χωριό.
Ο π. Σωτήριος ως λαϊκός ήταν ο ψάλτης στο ναό της Παναγίας, ο δε εφημέριος ήταν σύζυγος της αδελφής του. Ο π. Σωτήριος είναι ιδιαίτερα συγκινημένος, τόσο γιατί την προσεχή Κυριακή θα λειτουργήσει στην Κανακαριά όσο και γιατί χρόνια τώρα είναι εφημέριος στην Παναγία Αγγελόκτιστη στο Κίτι. Οι δύο ναοί συνδέονταν μέχρι τη σύληση της Κανακαριάς με τα περίφημα ψηφιδωτά της Παναγίας με το Χριστό ανάμεσα στους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ στην αψίδα του Ιερού Βήματος, έργα που χρονολογούνται μεταξύ του 5ου και του 6ου αιώνα. Μετά τη σύληση της Κανακαριάς απέμεινε το ψηφιδωτό της Αγγελόκτιστης, που είναι ένα από τα ελάχιστα της περιόδου (5ος-6ος αιώνας) που σώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο κοινοτάρχης Λυθράγκωμης, Ηράκλης Ιωάννου, δήλωσε ότι οι πρόσφυγες τη...