Πάσχα στην Κέρκυρα: Το τελετουργικό της Μ. Εβδομάδας και ο «σεισμός» της πρώτης Ανάστασης Ημερομηνία:
21/4/2019, 09:35 - Εμφανίσεις: 90
Το Πάσχα στην Κέρκυρα η πληρότητα των τουριστικών καταλυμάτων στην πόλη αλλά και τα προάστια, αγγίζει περίπου το 90% με 95%. Η Κέρκυρα είναι, εδώ και χρόνια στην κορυφή των προτιμήσεων όλων εκείνων που θέλουν να ζήσουν ένα διαφορετικό Πάσχα, που συνδυάζει λατρευτικά έθιμα του βυζαντινού τυπικού, με επιρροές από τα ενετικά πρότυπα και τα τοπικά νησιώτικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά.
Η μοναδικότητα δεν εστιάζεται μόνο στους «μπότηδες» που ρίχνουν από τα παράθυρα, αλλά και στην Ανάσταση που γιορτάζεται μαζί με την Ορθόδοξη και την Καθολική Εκκλησία.
Λιτανείες πολύωρες, υπό τους ήχους των φιλαρμονικών του νησιού, γεμίζουν χρώμα και μελωδία σε κάθε καντούνι της πόλης συνθέτοντας ένα μοναδικό θρησκευτικό σκηνικό .
Σάββατο του Λαζάρου
Οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Πάσχα στο νησί αρχίζουν επισήμως, την παραμονή του Λαζάρου, στο χωριό Επίσκεψη, στη βόρεια Κέρκυρα, με τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Η μοναδικότητα του εθίμου έγκειται στο γεγονός πως το έθιμο αναβιώνει με τη δύση του ηλίου και διαρκεί μέχρι τις πρώτες ακτίνες του ήλιου. Στις γειτονιές του χωριού, από σπίτι σε σπίτι, η τοπική χορωδία, αλλά και πλήθος μικρών και μεγάλων, τραγουδάνε τα κάλαντα του Λαζάρου, που εξιστορούν όλη την ιστορία της νεκρανάστασης του Λαζάρου και κλείνουν με θερμές ευχές. Στο άκουσμα των καλάντων οι νοικοκυρές κερνάνε ντόπιους, σαρακοστιανούς μεζέδες και τοπικό κόκκινο κρασί.
Την ίδια μέρα, στην πόλη της Κέρκυρας, από τον Ι. Ναό του Αγίου Νικολάου των Γερόντων και Αγίου Λαζάρου, που πανηγυρίζει, αρχίζουν χορωδιακά σύνολα, και φιλαρμονικές τα οποία ερμηνεύουν τα «Κάλαντα του Λαζάρου». Αφού οι χορωδίες ψάλουν σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης, συναντώνται όλες μαζί στο Παλαιό Δημαρχείο και ψάλλουν τα κάλαντα. Η εκδήλωση διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον «Φορέα Κορφιάτικης Έκφρασης».
Κυριακή των Βαΐων
Την Κυριακή των Βαΐων, «των Βαγιώνε», όπως τη λένε στην Κέρκυρα, μετά τη...