Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη στο Ηρώδειο, στις 6 Σεπτεμβρίου Ημερομηνία:
11/8/2019, 10:35 - Εμφανίσεις: 79
Μετά τις θριαμβευτικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, που παρακολούθησαν περισσότεροι από 15.000 θεατές, η αριστοτεχνική κωμωδία «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και μετάφραση Γιάννη Αστερή, ολοκλήρωσε την περιοδεία της στα μεγάλα φεστιβάλ της Ελλάδας.
Στην Αθήνα οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη επιστρέφουν στο φυσικό τους χώρο, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στο Ηρώδειο, στις 6 Σεπτεμβρίου.
Από τα τέλη Αυγούστου σειρά της Αττικής να απολαύσει την πιο πολυσυζητημένη παράσταση του καλοκαιριού: Βεάκειο (28/8), Βριλήσσια (4/9), Παπάγου (5/9), Πετρούπολη (7/9), Ηλιούπολη (8/9) και στο Βύρωνα (10/9).
Ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται πρώτη φορά με το αριστοφανικό έργο και με τη σύμπραξη πολύ σημαντικών ηθοποιών (Γιώργος Γάλλος, Νίκος Καραθάνος, Χρήστος Λούλης, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Θεοδώρα Τζήμου, Αινείας Τσαμάτης, Παναγιώτης Εξαρχέας, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Κλίνης, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Έμιλυ Κολιανδρή, Ελίνα Ρίζου) χρίζει πρωταγωνίστριες της παράστασης τις ίδιες τις Νεφέλες, που έρχονται να κηρύξουν την αμφισβήτηση της παντοδυναμίας της λογικής και την επιστροφή σε μια χαμένη πνευματικότητα, σε ένα αέναο και επικίνδυνο παιχνίδι μεταμορφώσεων.
Οι «Νεφέλες» του Αριστοφάνη, που παρουσιάστηκαν στα Μεγάλα Διονύσια το 423 π.Χ., μας αφηγούνται την περιπέτεια ενός «καθημερινού ανθρώπου»,του Στρεψιάδη , πουκαταβάλει προσπάθεια να απαλλαγεί από τα χρέη του.
Αρχικά ο Στρεψιάδης προσπαθεί να πείσει τον καλοαναθρεμμένο του γιο, Φειδιππίδη, που είναι και η αιτία των χρεών του, να φοιτήσει στο φροντιστήριο του Σωκράτη, ελπίζοντας ότι έτσι θα μπορέσει να υπερασπιστεί τον εαυτό του στο δικαστήριο γλιτώνοντας από τους δανειστές. Όταν εκείνος αρνείται, αποφασίζει -παρά την ηλικία του- να σπουδάσει ο ίδιος.
Έρχεται σε επαφή με τον κόσμο των Νεφελών και τον Σωκράτη, αλλά πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ανεπίδεκτος μαθήσεως.