Woodstock 1969 : Ήμουν και εγώ εκεί Ημερομηνία:
16/10/2019, 15:28 - Εμφανίσεις: 121
Woodstock 1969 : Δεν μπορείς να εξηγήσεις το μύθο αν δεν ήσουν εκεί.
«Τον Αύγουστο του 1969, 400.000 νέοι άνθρωποι μαζεύτηκαν σε ένα λασπωμένο χωράφι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Σ’ ένα φεστιβάλ για την ειρήνη, την αγάπη και τη μουσική, που άλλαξε την πορεία του ροκ κι έμεινε μέχρι τις μέρες μας ανεξίτηλο σύμβολο του ιδεαλισμού της δεκαετίας του εξήντα.
Οι Σαντάνα, η Τζάνις Τζόπλιν, ο Τζίμι Χέντριξ, η Τζόαν Μπαέζ, ο Τζο Κόκερ, ο Ρίτσι Χέιβενς και πολλοί άλλοι ήταν οι πρωταγωνιστές της απογείωσης.
Πώς μπορείς όμως να κατανοήσεις και να εξηγήσεις τον μύθο του Woodstock (Γούντστοκ) όταν δεν ήσουν εκεί;».
Απάντηση σ’ αυτό την ερώτηση δίνουν οι οι Κώστας Μπλιάτκας και Στέφανος Σακελλαρίδης στις 221 σελίδες του βιβλίου τους. «Το Woodstock και ο μύθος του» (εκδ.
Επίκεντρο) είναι μια καλαίσθητη έκδοσης με ένα ολοκληρωμένο χρονικό του φεστιβάλ και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Σε αυτό μεταξύ άλλων ο Διονύσης Σαββόπουλος βάζει τη δική του ξεχωριστή πινελιά με το δικό του σχόλιο.
Παράλληλα με τη σύνδεση που επιδιώκουν οι συγγραφείς του βιβλίου, με το γενικότερο μουσικό και πολιτικοκοινωνικό πλαίσιο της εποχής, επιχειρείται μια εξερεύνηση της επίδρασης που είχε ο απόηχος του φεστιβάλ και στην Ελλάδα των αρχών του ’70 πάνω στα μουσικά και πολιτικά πράγματα, αλλά και στον τρόπο ζωής.
Εκείνο το …ατελείωτο καλοκαίρι του ’69, ο Κώστας Μπλιάτκας και ο Στέφανος Σακελλαρίδης ήταν μόλις 12 χρόνων.
Όπως συμβαίνει πολύ συχνά με τα παιδιά …βιάζονταν να μεγαλώσουν και να ανακαλύψουν τους καινούργιους ήχους και τρόπους ζωής που έρχονταν από την Ευρώπη και την Αμερική.
«Βιαζόμασταν να μεγαλώσουμε ζηλεύοντας γύρω τους μεγαλύτερους για τα πάρτυ και τα φλερτ.
Για τις περίπλοκες συζητήσεις των πιο «ψαγμένων» από αυτούς, για την κοσμογονία που γινόταν έξω, αλλά και πιο πολύ για τα δισκάκια του βινυλίου και του τζουκ-μποξ.
Δύσκολο να εξηγηθούν όλα τα θαύματα του τότε.
Ήταν μια εποχή που η ουτοπική αριστερά «έκανε παιχνίδι».
Είχε προηγηθεί ο Γαλλικός Μάης και η Άνοιξη της Πράγας όπως και τα κινήματα κ...