Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Νεφώσεις
4 °C 93%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Πολιτισμός - Τουρισμός
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Η ορθογραφία των λέξεων πιέζεται και οι σημασίες τους «εξατμίζονται»…
Ημερομηνία: 23/12/2019, 12:00 - Εμφανίσεις: 152



Της Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη     Μια καινούρια σχέση με ιδιαίτερη δυναμική ανέδειξε το πρόγραμμα των Μικρών Σεμιναρίων «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και Μέσα Ενημέρωσης» που πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων – Σχολή Επιστημών Αγωγής, Π.Τ.Ν.

σε συνεργασία με την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου, Νήσων.

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο και ολοκλήρωσε την πρώτη του φάση, πρόκειται να συνεχιστεί τους επόμενους μήνες στην Πάτρα και την Κρήτη.

Μέλη της Ένωσης Συντακτών, αλλά και παλαίμαχοι δημοσιογράφοι, είχαν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με μεταπτυχιακούς φοιτητές και απόφοιτους πανεπιστημιακών τμημάτων Δημοσιογραφίας, στο πλαίσιο 5 ακαδημαϊκών συνεδριών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τους ζωντανούς διαλόγους για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής γλώσσας στα μέσα ενημέρωσης.

Τα «Μικρά Σεμινάρια» είχαν εργαστηριακή μορφή και περιέπαιρναν διαλέξεις ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων για τα ποικίλα «λάθη» (ορθογραφικά, αναγνωστικά, ακουστικά, αρθρωτικά λάθη, «δικαιολογημένα λάθη», αλλά και λάθη κατανόησης και καταστάσεως επικοινωνίας) στο επίπεδο της δημόσιας σφαίρας του δημοσιογραφικού λόγου, που ασκεί έντονο παιδευτικό ρόλο στα πολυσχιδή ακροατήριά του.

Εστίασαν στις σύγχρονες χρήσεις της ελληνικής γλώσσας και τα συνηθέστερα γραμματικά λάθη στον προφορικό και γραπτό λόγο των φυσικών ομιλητών της κοινής Νέας Ελληνικής, στις αρχές και τους κανόνες που διέπουν την οργάνωση ενός κειμένου, αλλά και στις παρεκκλίσεις από τη νόρμα.

Έθεσαν όμως και ερωτήματα αναφορικά με την επίδραση των ΜΜΕ στον λόγο των αποδεκτών, την πιθανή μετεξέλιξη ή και παγίωση των σύγχρονων «λαθών» σε μελλοντικούς «κανόνες», και τη σχέση των γλωσσικών αποκλίσεων στον δημοσιογραφικό λόγο με την ιδεολογία και τη ρητορική επιλογή.

Τα συμπεράσματα Ορισμένα από τα βασικότερα συμπεράσματα ή/και προτάσεις οι οποίες προέκυψαν από το πρόγραμμα ήταν: η ανάγκη να αναδειχθούν οι διαλεκτικές διαφοροποιήσεις της ελλ...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Πολιτισμός - Τουρισμός"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Πολιτισμός - Τουρισμός"
ARTICLES
· Questions about the Crans-Montana fire
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
· There is a huge difference between someone who loves you and someone who loves the way you make them feel
· What to know about milk
· The borderline narcissistic person
· White mushrooms: Properties and benefits
· Narcissistic Personality Disorder: Understanding the complexities
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Νεφώσεις
4 °C 93%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies