Αποστολή, Καστελλόριζο Υπό τις μαγευτικές μελωδίες του σπουδαίου μουσικού Μάρκου ... Ημερομηνία:
24/8/2020, 10:49 - Εμφανίσεις: 62
Αποστολή, Καστελλόριζο Υπό τις μαγευτικές μελωδίες του σπουδαίου μουσικού Μάρκου Βαμβακάρη σηκώθηκε το βράδυ της Κυριακής 23 Αυγούστου η αυλαία του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Καστελλορίζου Πέρα από τα Σύνορα.
Πρώτον ταινία έναρξης του φεστιβάλ ήταν το θαυμάσιο και ευχάριστα πολυσχιδές ντοκιμαντέρ του Νίκου Σκαρέντζου «Μάρκος», το οποίο πέρα από το ότι με συνεντεύξεις διαφόρων μουσικών και θεωρητικών καλύπτει όλη την μουσική και στιχουργική πορεία του Βαμβακάρη, λειτουργεί και ως γέφυρα επικοινωνίας του ρεμπέτικου με τη νέα γενιά.
Ιδιαίτερα εμπνευσμένη ήταν η ιδέα της ανάλυσης της σύνδεσης του ρεμπέτικου με το χιπ χοπ, αφού (και) μέσω του τελευταίου, το πρώτο έχει αγγίξει νέους ανθρώπους.
Και δεύτερον, αμέσως έπειτα από την προβολή της ταινίας, η Σοφία Παπάζογλου ταξίδεψε το κοινό με τραγούδια αφιερωμένα στον Μάρκο Βαμβακάρη και τις «δικές μας ξένες», πρόσωπα όπως η Ρόζα Εσκενάζυ, η Στέλλα Χασκήλ και η Μαρίκα Νίνου που διέπρεψαν ως ρεμπέτισες στο εξωτερικό.
Οι χαιρετισμοί στην πλατεία δράσης του φεστιβάλ που προηγήθηκαν ήταν σύντομοι και ζεστοί με τα φώτα στραμμένα κυρίαναφορικά με την κυρία Ειρήνη Σαρίογλου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ και σαφέστατα, ψυχή του.
Η κυρία Σαρίογλου αναφέρθηκε στον «πολιτισμό ως πράξη» και στην σημασία του «εμείς» σε μια εποχή στην οποία κυριαρχεί το εγώ.
Αχόρταγη μελετήτρια της ιστορίας του Καστελλορίζου, η κυρία Σαριόγλου έχει τιμήσει με τον καλύτερο τρόπο και το νησί αλλά και το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) το οποίο εκπροσωπεί καθότι αυτό διοργανώνει το φεστιβάλ σε συνεργασία άλλων φορέων όπως η Ecrans des Mondes (Γαλλία) και ο Σύνδεσμος Αναβίωσης Καστελλορίζου (Αυστραλία).
Εκτός άλλων μίλησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και εκπρόσωπο του Προέδρου της Κυβέρνησης Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Μπέργκερ, και ο αντιδήμαρχος του νησιού κ.
Στράτος Αμύγδαλος.
Κατά την διάρκεια της εβδομάδας που ακολουθεί θα προβληθούν πολλές ταινίες εντό...