Ο «Μήνας Τέχνης στο Πολεμικό Μουσείο», που αν η πανδημία ... Ημερομηνία:
6/12/2020, 09:49 - Εμφανίσεις: 95
Ο «Μήνας Τέχνης στο Πολεμικό Μουσείο», που αν η πανδημία το επιτρέψει θα πραγματοποιηθεί από 25 Ιανουαρίου ως 21 Φεβρουάριο 2021, θα είναι άλλος ένας «σταθμός» της Μύρτιδας, της μικρής Αθηναίας που έχασε τη ζωή της από τυφοειδή πυρετό στον λοιμό του 5ου αι.
π.Χ.
Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα αυτό στο μουσείο, έργα σαράντα περίπου Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών θα «συνομιλήσουν» με το 11χρονο κορίτσι που «αναγεννήθηκε» 2,5 χιλιετίες περίπου μετά τον θάνατό της με τη βοήθεια της επιστήμης.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί με πρωτότυπες εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.
«Στην έκθεση εμπλέκονται γλύπτες και ζωγράφοι που είχαν προσφέρει έργα τους το 2010, καθώς και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες, νέοι ‘φίλοι’ της Μύρτιδας, που μόλις πληροφορήθηκαν για τον ‘Μήνα της Τέχνης στο Πολεμικό Μουσείο’ με συγκινητική ανταπόκριση προσέφεραν πίνακες και γλυπτά στην Πινακοθήκη της», πληροφορεί το ΑΠΕ - ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ανάπλασε το πρόσωπο του άτυχου κοριτσιού.
Η έκθεση θα πλαισιωθεί με δράσεις, που θα κορυφωθούν το διήμερο 18-19/2.
Την πρώτη ημέρα, ένας γλύπτης και ένας ζωγράφος θα δημιουργήσουν ένα έργο για τη Μύρτιδα, ενώ ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, και η νομικός Έλλη Ρούσσου θα συνομιλήσουν με καλλιτέχνες και κοινό για τα πνευματικά δικαιώματα που απορρέουν από ένα έργο το οποίο δημιουργείται μέσα στο Μουσείο.
«Μετά και τα γεγονότα με την covid-19 έχουν διαμορφωθεί νέα μουσειολογικά δεδομένα παγκοσμίως», επεξηγεί ο καθηγητής.
Την επόμενη ημέρα, στις 19/2, περίπου τριάντα άτομα θα μιλήσουν για τη … Μορφή.
«Η ιδέα προήλθε από την εξαιρετική εκπομπή της κ.
Ματρώνης Δικαιάκου, στις ‘Διαβουλεύσεις’, στο κανάλι της Βουλής, όπου επ’ ευκαιρία του ταξιδιού της Μύρτιδας στο Προεδρικό Μέγαρο των Τιράνων συνομιλήσαμε με την κ.
Όλγα Κεφαλογιάννη και τον κ.
Δημήτρη Σεβαστάκη για την «πολιτιστική διπλωματία».