Τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός μεγάλου ανοικτού υπαίθριου μουσείου ... Ημερομηνία:
30/1/2021, 19:21 - Εμφανίσεις: 96
Τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός μεγάλου ανοικτού υπαίθριου μουσείου φυσικής ιστορίας 20 εκατομμυρίων χρόνων, το οποίο θα λειτουργήσει παράλληλα με τη νέα οδό από την Καλλονή στο Σίγρι και που θα συνδέσει την Κεντρική με τη Δυτική Λέσβο, και ιδιαίτερα στο τμήμα του από την Άντισσα προς το Σίγρι, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου Νίκος Ζούρος.
Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 25ου ετήσιου απολογισμού του Μουσείου που έγινε διαδικτυακά λόγω των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.
Η υπαίθρια αυτή μεγάλη έκθεση, θα περιλάβει 15 θέσεις θέασης απολιθωμάτων που ήρθαν στο φως στη διάρκεια των σωστικών ανασκαφών που πραγματοποιεί το Μουσείο κατά μήκος του οδικού άξονα από το καλοκαίρι του 2018.
Iδιαίτερη θέση θα έχουν τα ευρήματα που αποτελούν και το γεγονός της περασμένης χρονιάς.
Ειδικότερα εντοπίσθηκε μεγάλο απολιθωμένο δένδρο που διατηρήθηκε ακέραιο με τα κλαδιά και τις ρίζες του.
«Αποτελεί σπανιότατο εύρημα καθώς είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται απολιθωμένο δένδρο με τα κλαδιά του, από το 1995 οπότε είχαν αρχίσει οι ανασκαφές στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου» δήλωσε ο κ.
Ζούρος.
Επιπλέον, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, σε μια ακόμα εντυπωσιακή απολιθωματοφόρα θέση αποκαλύφθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης, εντυπωσιακοί κορμοί δένδρων που βρίσκονται τοποθετημένοι σε διαδοχικά επίπεδα, ο ένας πάνω στον άλλον.
«Η ανασκαφή συνεχίζεται και αναμένεται τις προσεχείς μέρες να αποκαλυφθούν πλήρως και νέοι απολιθωμένοι κορμοί και τα άλλα απολιθώματα με σκοπό να συντηρηθούν και να μελετηθούν.
Ειδικότερα αποκαλύφθηκαν σε έκταση λίγων τετραγωνικών μέτρων 90 κορμοί μεγάλων και μικρών κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων, διαφορετικής ηλικίας.
Από τη μελέτη των σχηματισμών της περιοχής φαίνεται ότι η θέση αντιπροσωπεύει μια παλαιοκοιλάδα» δήλωσε ο κ.
Ζούρος και συνέχισε: «Τα νέα ευρήματα αποτελούν μάρτυρες της βιαιότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων που σκέπα...