Μιλτιάδης Μαρινάκης : «Πολιτισμός και εκπαίδευση στην ελληνοαμερικανική κοινότητα» Ημερομηνία:
14/4/2021, 17:14 - Εμφανίσεις: 103
Την γλώσσα την ελληνική οι Ποσειδωνιάται εξέχασαν τόσους αιώνας ανακατευμένοι με Τυρρηνούς, και με Λατίνους, κι άλλους ξένους.
Το μόνο που τους έμενε προγονικό ήταν μια ελληνική γιορτή, με τελετές ωραίες, με λύρες και με αυλούς, με αγώνας και στεφάνους.
Κι είχαν συνήθειο προς το τέλος της γιορτής τα παλαιά τους έθιμα να διηγούνται, και τα ελληνικά ονόματα να ξαναλένε, που μόλις πια τα καταέπαιρναν ολίγοι.
Και πάντα μελαγχολικά τελείων’ η γιορτή τους.
Γιατί θυμούνταν που κι αυτοί ήσαν Έλληνες — Ιταλιώται έναν καιρό κι αυτοί· και τώρα πώς εξέπεσαν, πώς έγιναν, να ζουν και να ομιλούν βαρβαρικά βγαλμένοι — ω συμφορά! — απ’ τον Ελληνισμό.
Με τους στίχους αυτούς του Κωνσταντίνου Καβάφη, ενός κατ’ εξοχήν Ελληνα της Διασποράς που γεννήθηκε και πέθανε στην Αλεξάνδρεια, ξεκίνησε τον συντονισμό της ψηφιακής συζήτησης – webinar «Πολιτισμός και εκπαίδευση στην ελληνοαμερικανική κοινότητα» ο διακεκριμένος καθηγητής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Οχάιο Gregory Jusdanis.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Capital Link στο πλαίσιο της ίδρυσης της «Εδρας Μιλτιάδη Μαρινάκη για τη Νεοελληνική Γλώσσα και τον Πολιτισμό» στο Αμερικανικό Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και της ανάληψης καθηκόντων του πρώτου καθηγητή της έδρας, Γιώργου Αναγνώστου.
Η Εδρα Ελληνικών Σπουδών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο έλαβε το όνομα του Μιλτιάδη Μαρινάκη.
Στις ΗΠΑ, εκτός από την Εδρα του Οχάιο, λειτουργούν μεταξύ άλλων οι Εδρες Νεοελληνικών Σπουδών «Σεφέρη» (Seferis Chair) στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, «Καβάφη» (C.P.
Cavafy) στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και Center of Greek Studies («Νίκος Καζαντζάκης») στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο Σε αυτή την ημερίδα, μεταξύ άλλων, έδωσαν το \'παρών\' ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, η πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος της Capital Maritime & Trading Corp Βαγγέλης Μαρινάκης, ο καθηγητής της Εδρας «Μιλτιάδη Μαρινάκη» Γιώργος Αναγνώστου, o πρόεδρος της Capital Link Νίκος Μπορνόζης και σημαντικές προσωπικότητες από τ...