Το «κλειδί» για φθηνότερα σπίτια στην Ευρώπη Ημερομηνία:
Σήμερα 23/11/2025, 08:12 - Εμφανίσεις: 17
Η Ε.Ε. θα μπορούσε να μην έχει άμεση αρμοδιότητα στον τομέα της κατοικίας, ωστόσο η ολοένα και μεγαλύτερη κρίση προσιτής στέγασης την αναγκάζει να αναλάβει δράση.
Από το 2010, το κόστος στέγασης στην ΕΕ έχει αυξηθεί κατά περίπου 30%, ενώ τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών ανέβηκαν μόνο κατά 20%, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Η αναντιστοιχία αυτή επιβαρύνει εκατομμύρια Ευρωπαίους, ειδικά τα χαμηλότερα και μεσαία εισοδήματα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει το πρώτο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Προσιτής Κατοικίας, το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί τον Δεκέμβριο του 2025.
Όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, στόχος του σχεδίου είναι να «υποστηρίξει τα κράτη μέλη και τις αρχές της περιοχής στην παροχή οικονομικά προσιτής και βιώσιμης κατοικίας».
Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετρά την προσιτότητα στέγασης βάσει του λεγόμενου «δείκτη υπερβολικού βάρους», δηλαδή το ποσοστό των νοικοκυριών που δαπανούν πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για στέγαση.
Πάντως, δεν υπάρχει κοινός ευρωπαϊκός ορισμός για το τι θεωρείται «προσιτή κατοικία» – γεγονός που δυσκολεύει τη λήψη ενιαίων μέτρων.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η ενεργειακή διάσταση του προβλήματος Όπως τονίζει σε έκθεσή του το think tank Bruegel, ένας από τους τομείς στους οποίους η Επιτροπή θα μπορούσε να δράσει άμεσα είναι η αποανθρακοποίηση του κτιριακού αποθέματος.
Τα ανεπαρκώς μονωμένα, εξαρτημένα από ορυκτά καύσιμα σπίτια επιβαρύνουν σημαντικά τους λογαριασμούς θέρμανσης και ψύξης, αυξάνοντας το συνολικό κόστος στέγασης.
Οι ενεργειακές ανακαινίσεις και η ηλεκτροκίνηση στα συστήματα θέρμανσης συνδέονται άμεσα με χαμηλότερους λογαριασμούς και πιο καλή πρόσβαση σε χρηματοδότηση για ποιοτικότερες κατοικίες.
Το πρόβλημα πλήττει δυσανάλογα τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, τα οποία ζουν συχνότερα σε κτίρια χαμηλής ενεργειακής απόδοσης και δαπανούν υψηλότερο ποσοστό του εισοδήματός τους για ενέργεια.
Οι ευρωπαϊκοί πόροι στο επίκεντρο Η ΕΕ διαθέτει ήδη χρηματοδοτικά εργαλεία που μπ...