Σχεδόν οι μισοί κάτοικοι των τεσσάρων μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρώπης (Γερμανία-Γαλλία-Ιταλία-Ηνωμένο Βασίλειο), καλοβλέπουν την πιθανότητα να μετακομίσουν στο εξωτερικό.
Σε έρευνα που πραγματοποίησε η ψηφιακή ασφαλιστική πλατφόρμα Feather, σε 2.000 ενήλικες στις παραπάνω χώρες, διαπιστώνεται ότι μόνο ο ένας στους δέκα απορρίπτει κάθε σενάριο μετακόμισης εκτός της γενέτειράς του.
Η κρίση του κόστους διαβίωσης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που τους ωθεί να ζήσουν σε άλλη χώρα και να γίνουν μέρος της κοινότητας των expats, όπως αποκαλούνται χάριν συντομίας οι απανταχού εκπατρισμένοι (expatriates).
Η λέξη expat αν και έχει γενικό χαρακτήρα, συνήθως αναφέρεται σε υπηκόους οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, που ζουν προσωρινά ή μόνιμα σε άλλη χώρα, είτε ως εργαζόμενοι (π.χ.
ψηφιακοί νομάδες) είτε ως συνταξιούχοι – εισοδηματίες.
Αυτού του είδους η διεθνής διασπορά δεν ταυτίζεται με τους οικονομικούς μετανάστες ή πρόσφυγες του παγκόσμιου Νότου, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους λόγω φτώχειας, πολέμων, ακραίων κλιματικών συνθηκών ή φυσικών καταστροφών.Οι κοσμοπολίτες expats αποτελούν ένα είδος μεταναστών ημι-πολυτελείας, που μπορούν να ταξιδέψουν και να ζήσουν νόμιμα στις χώρες της επιλογής τους.
Παράλληλα, αναδύεται ένα νέο είδος μισο-εκπατρισμένων, οι λεγόμενοι semi-pats, που μοιράζουν τη ζωή τους μεταξύ δύο ή περισσότερων χωρών.
Ποιοι θέλουν να ζήσουν στο εξωτερικό Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα που συμμετείχε στην έρευνα, οι Γάλλοι (57%) αναμένουν να ζήσουν σε άλλη χώρα κάποια στιγμή στο μέλλον, ακολουθούμενοι από τους Γερμανούς (52%), τους Ιταλούς (49%) και τους Βρετανούς (48%).
Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις Βρετανούς (28%) σκέφτονται σοβαρά ή σχεδιάζουν ενεργά να μετεγκατασταθούν στο εξωτερικό.
Στη Γερμανία, ένας στους δέκα σχεδιάζει ενεργά μια τέτοια μετακόμιση αυτή τη στιγμή.
Περισσότεροι από εννέα στους δέκα Βρετανούς (92%) απαντούν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πιο θετικοί στην προοπτική της μετακόμισης εκτός συνόρων, το υ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































