Πρώτο χάπι για την υπνική άπνοια - Θεαματική βελτίωση στις κλινικές δοκιμές Ημερομηνία:
23/5/2025, 18:24 - Εμφανίσεις: 10
Οι ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια μπορούν να ελπίζουν σε καλύτερο ύπνο: μεγάλη κλινική μελέτη έδειξε ότι ένα χάπι που συνδυάζει δύο διαφορετικά φάρμακα μειώνει κατά 56% τα επεισόδια διακοπής της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.
Περίπου ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν σήμερα με υπνική άπνοια, η οποία οφείλεται σε απόφραξη των αεραγωγών από τους μυς του λαιμού που χαλαρώνουν τη νύχτα.
Οι ασθενείς σταματούν να αναπνέουν δεκάδες ή εκατοντάδες φορές κάθε βράδυ, με αποτέλεσμα να πέφτουν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα.
Η αναπνοή δεν επανέρχεται μέχρι να ξυπνήσουν απότομα, συνήθως χωρίς να το θυμούνται.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); H πτώση των επιπέδων οξυγόνου έχει σοβαρές επιπτώσεις, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο ανακοπής, εγκεφαλικού και άνοιας.
Οι συνεχείς αφυπνίσεις προκαλούν επίσης υπνηλία στη διάρκεια της ημέρας.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και οι περισσότεροι ασθενείς πρέπει να φορούν στον ύπνο μάσκα CPAP (μάσκα συνεχούς θετικής πίεσης) που διοχετεύει αέρα.
Η εταιρεία Apnimed παρουσιάζει τώρα τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής για έναν συνδυασμό δύο φαρμάκων που διεγείρει τους μυς και κρατά τους αεραγωγούς ανοιχτούς.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Πολλοί ασθενείς με άπνοια δυσκολεύονται να κοιμηθούν φορώντας μάσκα CPAP (Wikimedia Commons) Το πρώτο συστατικό είναι η ατομοξετίνη, ένα διεγερτικό φάρμακο που έχει εγκριθεί στις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
Αυξάνει τα επίπεδα του νευροδιαβιβαστή νορεπινεφρίνη, η οποία αυξάνει τον μυικό τόνο στον γενειογλωσσικό μυ που είναι στη βάση της γλώσσας.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Η δεύτερη δραστική ουσία, η αροξυβουτυρίνη, η οποία χρησιμοποιείται θεραπεία της υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, αναστέλλει τη δράση της ακετυλοχολίνης, η οποία έχει χαλαρωτική δράση στου μυς.
Στις δοκιμές συμμετείχαν 646 ασθενείς, από τους οποίους οι μισοί έπα...