Ιράν: Την Τρίτη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ – Αναχώρησαν για Γενεύη οι αντιπροσωπείες Ημερομηνία:
Σήμερα 15/2/2026, 20:56 - Εμφανίσεις: 14
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη, στη Γενεύη με τη μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν ανακοίνωσε ότι ο Αμπάς Αραγτσί αναχώρησε σήμερα, Κυριακή, για τη Γενεύη.
Ο Αμπάς Αραγτσί «έφυγε από την Τεχεράνη για τη Γενεύη (…) επικεφαλής διπλωματικής και τεχνικής αντιπροσωπείας για τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά και τη διεξαγωγή σειράς διπλωματικών διαβουλεύσεων», δήλωσε η ανακοίνωση.
Και διευκρίνισε ότι αυτές οι «έμμεσες» συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη με τη μεσολάβηση του σουλτανάτου του Ομάν.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν και με τον επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); });googletag.cmd.push(function() {googletag.display("300x250_middle_1")}) Συζητήσεις και στρατιωτική συγκέντρωση Το Ιράν και οι ΗΠΑ ανανέωσαν τις διαπραγματεύσεις πιο νωρίς αυτόν τον μήνα, με σκοπό να αντιμετωπίσουν τη δεκαετή διαμάχη αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Διακηρυγμένος στόχος είναι επίσης να αποτραπεί μια νέα στρατιωτική αντιπαράθεση.
Πάντως, ο διάλογος γίνεται εν μέσω σαφών αμερικανικών απειλών και πιέσεων από το Ισραήλ, που ζητά να συμπεριληφθεί στον διάλογο και το βαλλιστικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Οι ΗΠΑ έχουν στείλει ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στην περιοχή.
Επιπροσθέτως, Αμερικανοί αξιωματούχου δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για την πιθανότητα μιας παρατεταμένης στρατιωτικής εκστρατείας εάν οι συνομιλίες δεν ευοδωθούν.document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); Από την Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καταστήσει σαφές ότι θα προτιμούσε τη διπλωματία και μια διαπραγματευτική διευθέτηση.