Εξαρτημένη σε μεγάλο βαθμό από φυσικό αέριο, η Ευρώπη αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα αποθέματα που έχει εξασφαλίσει ενώ πλησιάζει ο χειμώνας.
Ο πόλεμος στο Ιράν και το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έχουν προκαλέσει διαταραχές στην αγορά και η Ευρώπη φαίνεται για ακόμα μία φορά να είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη, έπειτα από την κρίση που προκλήθηκε εξαιτίας του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.Σύμφωνα με αναλυτές τα αποθέματα φυσικού αερίου είναι στο χαμηλότερο επίπεδό τους εδώ και 13 χρόνια, γεγονός που έχει προκαλέσει «χειμερινό πανικό» μεταξύ των εμπόρων ενέργειας.
Τα αποθέματα φυσικού αερίου της ΕΕ έφταναν το 63% την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, πολύ κάτω από τον μέσο όρο του 80% για την ίδια χρονική περίοδο τα τελευταία χρόνια και μεταξύ των χαμηλότερων επιπέδων που έχουν καταγραφεί ποτέ για αυτή την εποχή του χρόνου.
Με τον τρέχοντα αργό ρυθμό εφοδιασμού φυσικού αερίου, η ΕΕ είναι πιθανό να εισέλθει στην χειμερινή περίοδο θέρμανσης με αποθέματα περίπου ένα πέμπτο χαμηλότερα από τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε χρόνων και στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 2013, σύμφωνα με τον Γκρεγκ Μόλναρ, καθηγητή και αναλυτή σε ζητήματα ενέργειας που μίλησε στον Guardian.
document.addEventListener("DOMContentLoaded", function () {lazym2();}); «Τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων αυξάνουν φυσικά τον κίνδυνο μεταβλητότητας των τιμών το χειμώνα», δήλωσε, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινωθεί από χαμηλές θερμοκρασίες που θα αύξαναν την κατανάλωση φυσικού αερίου.
Χειμερινός πανικός Ενδεικτικό είναι ότι η Βρετανία που βασίζεται σε εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών από την Ευρώπη και μέσω δεξαμενόπλοιων από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή «δεν διαθέτει σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο σε αποθέματα» για τον ερχόμενο χειμώνα, σύμφωνα με τον Κρις Ο’ Σέα, διευθύνοντα σύμβουλο της British Gas, της μεγαλύτερης εταιρείας παροχής αερίου στη χώρα.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες του περασμένου χειμώνα και η υψηλότερη από το συνηθισμένο παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο στη διάρκεια των καυσώνων το καλ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































