ΚΑΙΡΟΣ · LIVE30.4°CΣχεδόν αίθριος40% υγρασίαLive cam Αστεροσκοπείο Πεντέλης
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Πολιτισμός - Τουρισμός
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Στην Επίδαυρο ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο

Ημερομηνία: · Εμφανίσεις: 65

Μετά τους Δελφούς ήλθε η σειρά του αρχαίου θεάτρου της Επιδαύρου να υποδεχθεί μία από τις σπουδαιότερες τραγωδίες του Ευριπίδη, τον «Ιππόλυτο», που ανεβάζει σε σκηνοθεσία της Λυδίας Κονιόρδου το Εθνικό Θέατρο. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σήμερα, Παρασκευή, και αύριο, Σάββατο.

Η παράσταση συγκεντρώνει εξαιρετικούς συντελεστές και ερμηνευτές (Νίκος Κουρής, Λήδα Πρωτοψάλτη, Θέμις Πάνου, Μάρθα Φριντζήλα, Φαίδων Καστρής) και πρόκειται να είναι ακόμα μία σημαντική πρόταση από τη σπουδαία ηθοποιό.

«Ύστερα από την ανάθεση της Φλαντρώς του Π. Χορν από το Εθνικό θέατρο -που πραγματικά μου άνοιξε ένα καινούριο δρόμο έκφρασης στην δουλειά μου και μου έδειξε τι κρυμμένες δυνατότητες υπάρχουν σε όλα τα κείμενα αρκεί να τα προσεγγίσει κανείς με μια καθόλου αυτονόητη ματιά και να τα αφήσει να αποκαλυφθούν- η καινούρια ανάθεση του 'Ιππόλυτου', αισθάνομαι ότι με βρίσκει μέχρι ένα βαθμό κατάλληλα προετοιμασμένη» τονίζει η Λυδία Κονιόρδου.

«Είναι ένα έργο που δεν παίζεται πολύ συχνά, εμβληματικό παρόλα αυτά, βαθύτατα φιλοσοφικό και μεταφυσικό και θέλουμε και εμείς με τις δικές μας δυνάμεις να το προσεγγίσουμε -τουλάχιστον έτσι όπως μας έχει παραδοθεί από τους παλιούς σπουδαίους μαστόρους- χωρίς οποιαδήποτε προκατάληψη με έναν τρόπο που θα επιτρέψει στο έργο να μας αποκαλυφθεί» προσθέτει.

Ο «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 428 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια αποσπώντας το πρώτο βραβείο. Από το Εθνικό Θέατρο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1937 στο Ηρώδειο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη και μουσική του Δημήτρη Μητρόπουλου και επαναλήφθηκε το 1954 με νέα διανομή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αποτελώντας μία «ανεπίσημη πρώτη» για τα Επιδαύρια, που εγκαινιάστηκαν ως θεσμός την επόμενη χρονιά.

Είναι ένα έργο που περιγράφει το μεγάλο πάθος της Φαίδρας, της γυναίκας του Θησέα, για τον πρόγονό της Ιππόλυτο, προϊόν τεχνάσματος της θεάς Αφροδίτης, η οποία θέλησε να εκδικηθεί τον τελευταίο για την αφοσίωση του στην Άρτεμη και την απόλυτη απαξίωσή του για τον Έρωτα. Ο Ιππόλυτος, όταν του αποκαλύπτεται αυτός ο έρωτας, τον αποκρούει κι εκείνη αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο Θησέας πιστεύει ότι ο γιος του είναι η αιτία του θανάτου της Φαίδρας και ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του. Όταν αποκαλύπτεται η αλήθεια, είναι πια αργά.

Το έργο, που ανεβαίνει σε νέα μετάφραση της Νικολέττας Φριντζήλα είναι σύνθετο, με πολλά επίπεδα, διαθέτει δύο Χορούς, έναν αντρικό κι έναν γυναικείο, με ανάλογα χορικά, και τα τέσσερα πρόσωπα που κινούν την πλοκή αποδεικνύονται το ίδιο τραγικά: ο Ιππόλυτος, η Φαίδρα, ο Θησέας και η τροφός.

«Με τους ηθοποιούς το προσεγγίσαμε μέσα από προπαρασκευαστικά εργαστήρια ερευνητικού χαρακτήρα, κατά τα οποία επιχειρήσαμε να εμβαθύνουμε, να αναλύσουμε και να εκφράσουμε υποκριτικά τις διάφορες όψεις του 'Ιππόλυτου'. Αυτή έστω εμένα είναι η τακτική μου, το ίδιο έκανα και στους 'Πέρσες' και στον 'Ιωνα'. Δουλεύαμε δύο χρόνια, πριν να φτάσουμε στην παράσταση. Η μετάφραση της Νικολέττας Φριτζήλα, αποκαλύπτει αυτή την αμφισημία του έργου, κάτι που ορισμένες φορές παραβλέπουμε ιδιαίτερα στο έργο του Ευριπίδη» τονίζει η Λυδία Κονιόρδου δηλώνοντας ευτυχής που συνεργάζεται με τόσο καταξιωμένους ηθοποιούς με πρώτη βεβαίως τη σπουδαία Λήδα Πρωτοψάλτη που ερμηνεύει την πανούργα τροφό.

«Θεωρώ κάθε της δουλειά ένα μάθημα υποκριτικής και θεατρικού ήθους πάνω απ' όλα και είναι μεγάλη μου τιμή που θα είμαστε μαζί στην παράσταση. Με το Νίκο Κουρή συναντηθήκαμε πρώτη φορά καλλιτεχνικά στην 'Ορέστεια' με τον Γιάννη Κόκκο. Έχω παρακολουθήσει την διαδρομή του και την αλματώδη εξέλιξη του με μεγάλο θαυμασμό και θεωρώ ότι είναι σε μια πολύ ώριμη και κατάλληλη στιγμή για να καταθέσει κάτι πολύ σημαντικό στο ρόλο του Ιππόλυτου» πρόσθεσε.

Ύστερα από την Επίδαυρο θα ξεκινήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.


Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
ARTICLES
· Bad weather in Portugal: Reconstruction coordinator admits full recovery is unlikely
· What to eat before bed for better and deeper sleep
· One trick that can reduce stress and your cortisol levels by 23%
· Central Europe must prepare for more frequent forest fires, experts warn
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Σχεδόν αίθριος · 30.4 °C · 40%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies