Live εικόνα Αθήνας από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης

Τοπικά νέφη
6 °C 67%
ΑΡΧΙΚΗ
pentelikonews.gr Πολιτισμός - Τουρισμός
Προσαρμοσμένη αναζήτηση Google
Διαβάστε τις ειδήσεις μας μέσω RSS Βρείτε μας στο Facebook Βρείτε μας στο Google Plus Ακολουθήστε μας στο Twitter Επισκεφθείτε το κανάλι μας στο YouTube

Γλωσσικές απορίες: Διαρρέω… ειδήσεις και πληροφορίες
Ημερομηνία: 24/10/2017, 15:42 - Εμφανίσεις: 112

Όπως διαβάζουμε στο λεξικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας του ακαδημαϊκού και καθηγητή της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας Ιωάννου Σταματάκου, το ρήμα διαρρέω ήδη από την αρχαιότητα είχε τις ακόλουθες σημασίες: ρέω ή εκφεύγω διαμέσου, διαφεύγω όπως το νερό, εξαφανίζομαι.

Το υπό εξέταση ρήμα χρησιμοποιείται κανονικά ως αμετάβατο, δηλαδή ρήμα του οποίου η ενέργεια παραμένει στο υποκείμενό του και δε μεταβαίνει σε αντικείμενο (ως εκ τούτου, δε δέχεται ως συμπλήρωμα αντικείμενο).

Η ορθή χρήση τού διαρρέω αποτυπώνεται στα ακόλουθα παραδείγματα: «Η έκρηξη που κατεγράφη στην πολυκατοικία οφείλεται στο γεγονός ότι διέρρευσε φυσικό αέριο» (δηλώνεται η διαφυγή υγρού ή αερίου μέσα από ένα άνοιγμα), «Διέρρευσε πολύς καιρός από την τελευταία συνάντησή μας» (δηλώνεται ένα χρονικό διάστημα, το διαρρέω ως συνώνυμο των περνώ - παρέρχομαι), «Μόλις χθες διέρρευσε η είδηση ότι η κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε νέο δανεισμό» (το διαρρέω ως συνώνυμο των δημοσιοποιούμαι - διοχετεύομαι σε τρίτους).

Η μόνη περίπτωση στην οποία το ρήμα διαρρέω δέχεται ως συμπλήρωμα αντικείμενο είναι όταν χρησιμοποιείται αντί των διασχίζω - διέρχομαι - περνώ μέσα από, για να δηλωθεί ότι ένας ποταμός τέμνει επιφάνεια γης: «Ο Αχελώος ή Ασπροπόταμος πηγάζει από την περιοχή του Μετσόβου, διαρρέει τη Δυτική Θεσσαλία και τη Δυτική Στερεά, εκβάλλει δε στο Ιόνιο πέλαγος».

Πάντως, τα τελευταία χρόνια το διαρρέω απαντά ολοένα και περισσότερο, κυρίως στο δημοσιογραφικό λόγο, ως μεταβατικό ρήμα που δηλώνει ό,τι και το διοχετεύω: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός διέρρευσε την πληροφορία ότι επίκεινται σαρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση», «Το κόμμα έκρινε ότι δεν ήταν προς το συμφέρον του να διαρρεύσει τη συγκεκριμένη δημοσκόπηση», «Είναι άγνωστο ακόμα ποιος διέρρευσε σε εφημερίδα τα απόρρητα έγγραφα».

Θα απορρίψουμε την καταχρηστική αυτή χρήση τού διαρρέω ως μεταβατικού ρήματος, δεδομένου ότι μπορούμε κάλλιστα να στραφούμε σε εναλλακτικούς τρόπους διατύπω...

Πηγή/Περισσότερα: in.gr
Μείνετε σε επαφή μαζί μας:
Κάντε like κι ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook
Στο Twitter:
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Πολιτισμός - Τουρισμός"
Περισσότερα θέματα στην κατηγορία "Πολιτισμός - Τουρισμός"
ARTICLES
· What to eat before bed for better and deeper sleep
· One trick that can reduce stress and your cortisol levels by 23%
· Central Europe must prepare for more frequent forest fires, experts warn
· The world is facing irreversible depletion of water reserves, warn UN scientists
· Questions about the Crans-Montana fire
· Avocado: A miracle for our health
· The new amazing trains in China
· If you miss the person from your past relationship
· The borderline personality disorder
· There is a huge difference between someone who loves you and someone who loves the way you make them feel
VIDEO NEWS


ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΑ
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
ΚΑΙΡΟΣ LIVE

Τοπικά νέφη
6 °C 67%
Περισσότερα >>
TV - ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Περισσότερα
DOWNLOADS
- Περισσότερα >
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΕΙΣΜΩΝ

Live γραφική ενημέρωση για τους σεισμούς στην Ελλάδα
DRONE VIDEOS
Drone videos από πολλές περιοχές της Ελλάδας.
Τα πιο πρόσφατα:
· Θεσσαλονίκη
· Καλαμάτα
· Λουτράκι
· Λίμνη Στράτου
· Αγρίνιο
· Τρίκαλα
· Μετέωρα
» Περισσότερα


Ειδήσεις



Ειδήσεις από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Copyright 2010-2026 © pentelikonews.gr
Privacy Policy and Cookie Policy - Πολιτική απορρήτου και cookies