Ψηφιακός άτλαντας αρχαίων ελληνικών κλιβάνων
Ημερομηνία:
28/11/2017, 11:21 - Εμφανίσεις: 77
Μια μοναδική στο είδος της διαδικτυακή βάση δεδομÎνων δημιουÏγήθηκε με σκοπό να βοηθήσει την αÏχαιολογική ÎÏευνα στην Ελλάδα. Αποτελεί τον Ï€Ïώτο συγκεντÏωτικό ψηφιακό άτλαντα αÏχαίων κλιβάνων, των κατασκευών όπου γινόταν η όπτηση («ψήσιμο») των κεÏαμικών της αÏχαιότητας.
Δείτε τον Διαδικτυακό Άτλαντα ΚεÏαμικών Κλιβάνων στην ΑÏχαία Ελλάδα (Web Atlas of Ceramic Kilns in Ancient Greece) εδώ.
Επικεφαλής του Ï€ÏογÏάμματος είναι η Î”Ï Î•Î»Îνη Χασάκη, αναπληÏÏŽÏ„Ïια καθηγήτÏια στο Πανεπιστήμιο της ΑÏιζόνας στις ΗΠΑ, στη διδακτοÏική διατÏιβή της οποίας στηÏίχτηκε η ιδÎα της δημιουÏγίας ενός Î´Î¹Î±Î´Î¹ÎºÏ„Ï…Î±ÎºÎ¿Ï ÎµÏγαλείου για τις ταπεινÎÏ‚ δομÎÏ‚, που όμως είχαν καίÏια σημασία στην καθημεÏινή ζωή της αÏχαιότητας.
«Βασικός στόχος του Ï€ÏογÏάμματος είναι να διαμοÏφώσουμε μία σÏγχÏονη και ενημεÏωμÎνη βάση δεδομÎνων, εÏκολα Ï€Ïοσβάσιμη, η οποία θα αξιοποιείται ως εÏγαλείο ÎÏευνας από τους αÏχαιολόγους της ΑÏχαιολογικής ΥπηÏεσίας, από τους εÏευνητÎÏ‚ που ζουν ή εÏγάζονται στην Ελλάδα αλλά και από φοιτητÎÏ‚ που καταπιάνονται με το θÎμα της αÏχαίας ελληνικής πυÏοτεχνολογίας», εξηγεί η κ. Χασάκη, που συμπληÏώνει ενδιαφÎÏοντα στοιχεία αναφοÏικά με τον Ïόλο των κλιβάνων.
«Ο κλίβανος ως δομή όπτησης των κεÏαμικών τεχνÎÏγων διαδÏαμάτισε εξαιÏετικά σημαντικό Ïόλο στην κεÏαμική διαδικασία. Γενικά, ο πηλός χαÏακτηÏίζεται ίσως ως το πιο κοινό υλικό κατασκευής αντικειμÎνων διαχÏονικά. ΜαγειÏικά σκεÏη, αποθηκευτικά αγγεία, κεÏαμίδια, αγωγοί, τοÏβλα αλλά και αντικείμενα λατÏείας όπως τα ειδώλια, ακόμα και παιδικά παιχνίδια, αποτελοÏν μεÏικά μόνο από τα πήλινα αντικείμενα που εντοπίζουμε σε όλες τις ανασκαφικÎÏ‚ ÎÏευνες ανεξαÏτήτου πεÏιόδου. Η όπτηση όλων αυτών ÎÏ€Ïεπε να είναι επιτυχής διότι σε αντίθετο αποτÎλεσμα όλη η εÏγασία του κεÏαμÎα, δηλαδή η συλλογή της αÏγίλου, ο καθαÏισμός της, η διαμόÏφωση του αντικειμÎνου και Ï„Îλος, η όπτησή του, πήγαινε εντελώς χαμÎνη», σημειώνει.
Στη διατÏιβή της (...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|