ΧοÏευτής, ÎμποÏος Ï„Îχνης, γκαλεÏίστας, μαικήνας της Ï„Îχνης, κοσμοπολίτης. Αμφιλεγόμενος Ï€Ïωταγωνιστής μα ουδÎποτε κομπάÏσος, άνθÏωπος που αγαποÏσε τα άκÏα και μισοÏσε τη μετÏιότητα, » άνθÏωπος-ζωντανό γλυπτό», όπως τον χαÏακτήÏιζε ο ‘Αντι ΓουόÏχολ, Έλληνας που Ï€Ïοκάλεσε και λοιδοÏήθηκε, αποθεώθηκε και απαξιώθηκε. ΑλεξανδÏινός -συνομιλητής του Καβάφη απ’ την εφηβεία του- γεννημÎνος στα 1908 στην ΑλεξάνδÏεια της ΑιγÏπτου ως Κωνσταντίνος ΚουτσοÏδης. ΣυνοδοιπόÏος και «μÎντοÏας» των μεγάλων εικαστικών στην ΕυÏώπη και τις ΗΠΑ των ανατÏεπτικών (για την Ï„Îχνη και την αισθητική) δεκαετιών του ’60-’70… Ο ΑλÎξανδÏος Ιόλας και η κληÏονομιά του Îγιναν στη Θεσσαλονίκη η αφοÏμή για μια ακόμα -άκÏως διευÏυμÎνη- συγκÎντÏωση της κοινωνίας των πολιτών.
Τα εγκαίνια της μεγαλÏτεÏης Îκθεσης που Îγινε για τον Ιόλα παγκοσμίως -Ï„Ïιάντα και Îνα χÏόνια μετά το θάνατο του (Ï€Îθανε στις 8 Ιουνίου 1987 σε νοσοκομείο της Î.ΥόÏκης απο AIDS)- ήταν μια από τις μεγαλÏτεÏες, πάνδημες εικαστικÎÏ‚ εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.
«ΑλÎξανδÏος Ιόλας: Η κληÏονομιά» είναι ο τίτλος της μεγάλης Îκθεσης που ανÎλαβε να διεκπεÏαιώσει ο …ευγενής αποδÎκτης της κληÏονομιάς του – το Μακεδονικό Μουσείο ΣÏγχÏονης Ï„Îχνης. Τα 47 Ï€Ïώτα ÎÏγα που αποτÎλεσαν τη «μαγιά» για την ίδÏυση του ÎœÎ±ÎºÎµÎ´Î¿Î½Î¹ÎºÎ¿Ï ÎšÎντÏου ΣÏγχÏονης ΤÎχνης (ΚÎντÏου τότε, Μουσείου πλÎον), ήταν δωÏεά του Ιόλα Ï€Ïος την (αφανή κατ’ επιλογή της -«εμφανή» και «καταφανή» πολίτη της Θεσσαλονίκης, ΜάÏω Λάγια) και την πόλη το 1978.
ΕνταγμÎνη στο Ï€ÏόγÏαμμα του Φεστιβάλ ΔημητÏίων 2018 του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι η διεθνώς Ï€Ïώτη εκτεταμÎνη Îκθεση, που αφιεÏώνεται στον μαικήνα αυτόν της Ï„Îχνης και αποτελεί τον Ï€Ïοάγγελο του εοÏÏ„Î±ÏƒÎ¼Î¿Ï Ï„Ï‰Î½ 40 χÏόνων του Ï€Ïώτου μουσείου σÏγχÏονης Ï„Îχνης της Ελλάδας (του ΜΜΣΤ) που ουσιαστικά σÏστησε τη σÏγχÏονη Ï„Îχνη στην πόλη αλλά και τη χώÏα γενικότεÏα.
Η Îκθεση πεÏιλαμβάνει συνολικά πεÏί τα 100 ÎÏγα (μαζί και τα 47 της Ï€Ïώτης δωÏεάς του Ιόλα), συνοδευόμεν...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr