Η χÏυσή ταμπακιÎÏα του Ιωάννη ΚαποδίστÏια με παÏάσταση του αναγεννώμενου Φοίνικα, κατασκευασμÎνη το 1826 από τον διάσημο κοσμηματοποιό της ΓενεÏης και μεγάλο φιλÎλληνα J. F. Bautte με την καθοδήγηση του Î¼ÎµÎ»Î»Î¿Î½Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÎšÏ…Î²ÎµÏνήτη, πεÏιλαμβάνεται στην δημοπÏασία Îεοελληνικής ΖωγÏαφικής, Φιλελληνικών και ΙστοÏικών ΑντικειμÎνων του οίκου «ΒÎÏγος» θα Ï€Ïαγματοποιηθεί το Σάββατο, 15 ΔεκεμβÏίου, στο Ζάππειο ΜÎγαÏο .
Η χÏυσή ταμπακιÎÏα του ΚαποδίστÏια βÏισκόταν σε Ï€Î¿Î»Ï ÎºÎ±Î»Î® Ελβετική Συλλογή, η οποία εκποιήθηκε στο Λονδίνο, απ’ όπου και αγοÏάστηκε από τον σημεÏινό της κάτοχο. Η τιμή εκτίμησης της ταμπακιÎÏας είναι 30.000-40.000 ευÏÏŽ.
Η δημοπÏασία πεÏιλαμβάνει επίσης ÎÏγα 19ου και 20Î¿Ï Î±Î¹ÏŽÎ½Î± που υπογÏάφουν εκπÏόσωποι της νεοελληνικής Ï„Îχνης, όπως: Α. ΑκÏιθάκης, Α. ΑστεÏιάδης, Σπ. Βασιλείου, Γ. ΓαÎτης, Î. Εγγονόπουλος, Φ. Κόντογλου, Μ. ΜακÏουλάκης, Γ. ΜόÏαλης, Χ. Μπότσογλου, Αι. Î ÏοσαλÎντης, Γ. ΣπυÏόπουλος, Θ. Στάμος, Î . ΤÎτσης, Μ. ΤόμπÏος, Κ. Τσόκλης κ.ά.
Ενδεικτικά αναφÎÏονται:
• η Σπουδή για το μήνα Μάιο του Γιάννη ΤσαÏοÏχη
• Το ποÏÏ„Ïαίτο νÎου του ιδίου καλλιτÎχνη
• Το γεμάτο ευαισθησία Fleur του Τάκη
• Τα ασυνήθιστα ΤÏία λάστιχα του ΠαÏλου
• Ο ΟÏνιθοκλÎπτης του ΓιαννοÏλη Χαλεπά
Στο δεÏτεÏο μÎÏος της δημοπÏασίας πεÏιλαμβάνονται σπουδαία φιλελληνικά και ιστοÏικά ÎÏγα Ï„Îχνης και αντικείμενα, όπως:
• Ο ασημÎνιος δίσκος με το οικόσημο και τα αÏχικά του Δ. ΣολωμοÏ
• Το ποÏÏ„Ïαίτο του ΑλÎξανδÏου ΜαυÏοκοÏδάτου, φιλοτεχνημÎνο από τον ΔιονÏσιο Τσόκο (1849)
...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr