Το ΙνστιτοÏτο ΘεÏβάντες της Αθήνας σε συνεÏγασία με το ΥπουÏγείο Παιδείας, Î Î¿Î»Î¹Ï„Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï ÎºÎ±Î¹ Î‘Î¸Î»Î·Ï„Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Ï„Î·Ï‚ Ισπανίας–Γενική ΥποδιεÏθυνση Βιβλίου, Ανάγνωσης και Ισπανικών ΓÏαμμάτων και η ΕλληνοαμεÏικανική Ένωση, στο πλαίσιο της «Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Î ÏωτεÏουσα Βιβλίου» του δήμου Αθηναίων παÏουσιάζουν την ομαδική Îκθεση φωτογÏαφίας «ΠεÏί εικόνων βιβλίων και ανάγνωσης».
29 Ισπανοί φωτογÏάφοι αποτυπώνουν την Ï€Ïοσωπική τους άποψη για το βιβλίο και την ανάγνωση. Αποτελεί μια διαφοÏετική, οπτική Ï€ÏοσÎγγιση στο σÏμπαν των βιβλίων.
Το Βιβλίο, με βήτα κεφαλαίο και με την ευÏÏτεÏη Îννοιά του, διαχωÏίζει την Î ÏοϊστοÏία από την ΙστοÏία. Η Ï€Ïώτη καταγÏαφή για την ÏπαÏξή του ανάγεται σε πάνω από 5.000 χÏόνια Ï€Ïιν στην Μεσοποταμία, όπου ξεκίνησε η πεÏιπÎτεια της γÏαφής της ανθÏώπινης γλώσσας, που από τότε θα ÎπαιÏνε τη μοÏφή σχεδόν 400 αλφαβήτων που Ï€ÏοÎκυψαν σε διάφοÏες εποχÎÏ‚ και πολιτισμοÏÏ‚.
Η Îκθεση αυτή μας φÎÏνει κοντά – μÎσω μιας άλλης επικοινωνιακής οδοÏ, της φωτογÏαφίας – σε Îνα Ï…Ï€ÎÏοχο λεξιλόγιο γεμάτο ματιÎÏ‚ και αλληλεπιδÏάσεις ανάμεσα στα δυο ιδιώματα. Η φωτογÏαφία είναι Îνα σημειολογικό όχημα ÎκφÏασης, με χαÏακτηÏιστικά σημεία τη μοÏφή και το φως . Τα βιβλία είναι σÏνολα σημείων που αÏθÏώνονται για να μεταδώσουν ιδÎες και Îννοιες που βÏίσκονται στη βάση της σκÎψης και της γνώσης , ενώ η φωτογÏαφία ως Ï„Îχνη είναι αποτÎλεσμα οπτικής αισθητικής εμπειÏίας της σκÎψης και του συναισθήματος.
Σκοπός της Îκθεσης είναι η Ï€ÏοσÎγγιση των διαφοÏετικών Ï€Ïοτάσεων 29 Ισπανών φωτογÏάφων στη σχÎση εικόνας-βιβλίου, αποφεÏγοντας το κυÏιολεκτικό μήνυμα και δημιουÏγώντας μια αίσθηση πιο αναφοÏική  παÏά Ïεαλιστική. Αυτό μας οδηγεί στην ανάγκη να θÎσουμε επί τάπητος την ÏπαÏξη ενός επιπÎδου της φωτογÏαφίας, πιο βαθÎως και αφηÏημÎνου: εκεί που οÏγανώνεται το νόημά της και λαμβάνει μοÏφή η σημασία της.
ΔιάÏκεια Îκθεσης: Έως 9 ΜαÏτίου
ΕπιμÎλεια: Jesús Cámara και Ciuco Gutiérrez
...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr