Ο ακÏιβότεÏος πίνακας ζωγÏαφικής στον κόσμο μήπως πλÎει στη θάλασσα, κÏεμασμÎνος σ’ Îναν τοίχο του πολυτελοÏÏ‚ γιοτ του σαουδάÏαβα Ï€Ïίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν; Ένας ειδικός της αγοÏάς Ï„Îχνης πιστεÏει ότι ακÏιβώς αυτό συμβαίνει, ότι ανακάλυψε Ï€Î¿Ï ÎµÎ¯Î½Î±Î¹ ο πίνακας Salvator Mundi, που αποδίδεται στον ΛεονάÏντο Îτα Βίντσι και χάθηκε από Ï€Ïοσώπου γης Îπειτα από την αγοÏά του Îναντι Ï€Î¿ÏƒÎ¿Ï Ï€Î¿Ï… Ï€Ïοκαλεί ίλιγγο Ï€Ïιν από ενάμισι χÏόνο.
Το ÎÏγο που αποδίδεται στον άνθÏωπο που για οÏισμÎνους αποτÎλεσε την Ï€Ïοσωποποίηση της ΑναγÎννησης αποκτήθηκε Îναντι 450 εκατομμυÏίων δολαÏίων στη διάÏκεια δημοπÏασίας που οÏγάνωσε ο οίκος ΚÏίστις, Ï€Î¿ÏƒÎ¿Ï Ï€Î¿Ï… κονιοÏτοποίησε όλα τα Ï€ÏοηγοÏμενα ÏÎµÎºÏŒÏ Ï„Î·Ï‚ αγοÏάς Ï„Îχνης.
Έκτοτε, ο πίνακας διαστάσεων 65 επί 45 εκατ. που εικονίζει τον Î™Î·ÏƒÎ¿Ï Î§Ïιστό να βγαίνει από το σκοτάδι, ευλογώντας τον κόσμο με το δεξί χÎÏι ενώ κÏατά μια διάφανη υφήλιο στο αÏιστεÏÏŒ, δεν Îχει εκτεθεί δημόσια, εγείÏοντας πολλά εÏωτήματα για τον αγοÏαστή του, το Ï€Î¿Ï ÎµÎ¯Î½Î±Î¹, ακόμα και για την αυθεντικότητά του.
ΟÏισμÎνοι ειδικοί ισχυÏίζονται ότι ο πίνακας είναι δημιοÏÏγημα μαθητών του ΛεονάÏντο ντα Βίντσι, όχι του ίδιου του δασκάλου.
Επισήμως, ο πίνακας αγοÏάστηκε για να ενταχθεί στη συλλογή του ΛοÏβÏου του Î‘Î¼Ï€Î¿Ï Îτάμπι.
ΣÏμφωνα με την εφημεÏίδα The Wall Street Journal, αγοÏαστής ήταν ο σαουδάÏαβας Ï€Ïίγκιπας ÎœÏ€Î±Î½Ï„Ï Î¼Ï€Î¹Î½ Αμπντάλα, ο οποίος όμως στην Ï€Ïαγματικότητα Ï€ÏοÎβη στην απόκτηση του ÎÏγου για λογαÏιασμό του πανίσχυÏου σαουδάÏαβα Ï€Ïίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η πληÏοφοÏία ουδÎποτε επιβεβαιώθηκε ή διαψεÏστηκε επίσημα.
Ο ΚÎνι ΣάχτεÏ, συλλÎκτης και ÎμποÏος με ÎδÏα το Λονδίνο, διατÏπωσε την υπόθεση ότι ο πίνακας είναι κÏεμασμÎνος σε κάποιον τοίχο της Ï€Ïιγκιπικής Î¸Î±Î»Î±Î¼Î·Î³Î¿Ï ÏƒÎµ άÏθÏο του στον ιστότοπο Artnet.com, ο οποίος Îχει αφιεÏωθείς στην αγοÏά των ÎÏγων Ï„Îχνης.
«Απ’ ÏŒ,τι φαίνεται, το ÎÏγο μεταφÎÏθηκε μαÏÏα μεσάνυχτα με το αεÏοσκάφος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν κι εγκαταστάθ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr