Η εικόνα της μεταφοÏάς της 6ης ΚαÏυάτιδας στο Μουσείο ΑκÏοπόλεως το 1979. Η φωτογÏαφία της τοποθÎτησης του αντιγÏάφου του Î¹Ï‰Î½Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ¹Î¿Î½ÏŒÎºÏανου στη δυτική αίθουσα στα Î ÏοπÏλαια το 2006. Η εικόνα των μαÏμαÏοτεχνιτών να ισοÏÏοποÏν πάνω σε μια θεόÏατη σκαλωσιά και να χειÏίζονται με ακÏίβεια τη μετακίνηση τεÏάστιων αÏχαίων μαÏμάÏων και υλικών συντήÏησης. Πάνω από 100 φωτογÏαφίες από το αÏχείο της ΕπιτÏοπής και της ΥπηÏεσίας ΣυντήÏησης των Μνημείων της ΑκÏόπολης παÏουσιάζονται στην Îκθεση «Σμίλη και Μνήμη», η οποία εγκαινιάστηκε στο Μουσείο ΑκÏόπολης, στο πλαίσιο των εοÏτασμών των 10 χÏόνων του, φωτίζοντας τις επί 40 και πλÎον χÏόνων αναστηλωτικÎÏ‚ εÏγασίες, οι οποίες Îγιναν στον ΙεÏÏŒ Î’Ïάχο, υπογÏαμμίζοντας την ίδια στιγμή τη συμβολή του ανθÏώπινου παÏάγοντα.
«Οι φωτογÏαφίες που εκτίθενται καλÏπτουν τη χÏονική πεÏίοδο 1975-2015 και αποτελοÏν τεκμήÏιο των αναστηλωτικών εÏγασιών που Îγιναν στον ΠαÏθενώνα, στο ΕÏÎχθειο, στα Î ÏοπÏλαια και στον Îαό της Αθηνάς Îίκης» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» η Βασιλική ΕλευθεÏίου, διευθÏντÏια της ΥπηÏεσίας ΣυντήÏησης Μνημείων ΑκÏόπολης. «Οι εικόνες αυτÎÏ‚ ελήφθησαν από το Ï€Ïοσωπικό που επÎβλεπε τις εÏγασίες».
Οπως επισημαίνει η κυÏία ΕλευθεÏίου, στις πεÏισσότεÏες φωτογÏαφίες Ï€ÏωταγωνιστοÏν οι μαÏμαÏοτεχνίτες, με τις εικόνες να Ï€Ïοβάλλουν τον ανθÏώπινο παÏάγοντα και να αναδεικνÏουν τα συναισθήματα που βιώνουν τα μÎλη του Ï€ÏÎ¿ÏƒÏ‰Ï€Î¹ÎºÎ¿Ï ÏƒÏ„Î·Î½ αποκατάσταση των μνημείων. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ενότητες της Îκθεσης τιτλοφοÏοÏνται «Μόχθος», «ΑυταπάÏνηση», «ΣυναδÎλφωση», «ΜεÏάκι», «ΣυνεÏγασία» και «ΚαμάÏι», δίνοντας Îμφαση στην ανθÏώπινη Ï€Ïοσπάθεια, στον μόχθο, στο ÎÏγο εκείνων των χεÏιών που για πολλÎÏ‚ δεκαετίες ÎφεÏε εις Ï€ÎÏας τις εÏγασίες αναστήλωσης, σε μια διαÏκή πάλη με τη φθοÏά και τον χÏόνο.
Το Βήμα της ΚυÏιακής εμβαθÏνει:
Πόσο σημαντική ήταν λοιπόν η συμβολή των μαÏμαÏοτεχνιτών στα ÎÏγα αποκατάστασης;
Ποιοι είναι οι άνθÏωποι που βÏίσκονται πίσω από το ÎÏγο της αναστήλωσης του μ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr