Ο
Îάνος ΒαλαωÏίτης
Ï€Îθανε σε ηλικία 98 χÏόνων και μÎχÏι το Ï„Îλος της ζωής του δεν δίσταζε να λαμβάνει θÎση στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της χώÏας
Ο ποιητής Τίτος ΠατÏίκιος μίλησε στον Αθήνα 9.84 για την Ï€Ïοσωπικότητά του και το στίγμα που άφησε στα ελληνικά γÏάμματα.
«Îιώθω Ï€Î¿Î»Ï Î¼ÎµÎ³Î¬Î»Î· στεναχώÏια. Είναι μια απώλεια και για τα γÏάμματα και για την ποίηση και καθώς είχε ζήσει Ï€Î¿Î»Ï Î½ÏŒÎ¼Î¹Î¶Î± ότι θα πεÏάσει και τον αιώνα. Ήταν Îνας σπουδαίος ποιητής, σπουδαίος άνθÏωπος των γÏαμμάτων ο οποίος ÎφεÏε πολλά καινοÏÏγια Ï€Ïάγματα, την τεχνοτÏοπία του σουÏÎµÎ±Î»Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Î® του υπεÏÎµÎ±Î»Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï ÏŒÏ€Ï‰Ï‚ συνήθως το λÎμε που Îσπασε τους παλιοÏÏ‚ κανόνες αλλά δεν κατÎληξε σε κάτι το απÏόσιτο, αλλά Îδωσε καινοÏÏγια ζωντάνια και καινοÏÏγια δÏναμη» δήλωσε ο ΠατÏίκιος και συνÎχισε:
Θυμάμαι Îνα συμβάν στα χÏόνια της εποχής του καφενείου του Λουμίδη πηγαίναμε οι νÎοι λογοτÎχνες και εκεί άκουσα να λÎνε για το Îάνο ότι όταν πήγε στο στÏατό και δήλωσε το όνομα του, ΒαλαωÏίτης, του δήλωσε ο αξιωματικός «Με τον ποιητή τον ΒαλαωÏίτη Îχετε κάποια σχÎση;» εννοώντας τον ΑÏιστοτÎλη ΒαλαωÏίτη, τον Ï€Ïόγονο του και εκείνος δήλωσε «Εγώ είμαι ο ποιητής». Το λÎγαμε οι νÎοι εμείς Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Î¼Î±Ï‚ και γελάγαμε. Όταν τον γνώÏισα του είπα «Îάνο είναι αλήθεια αυτό το συμβάν»; Έκανε Îνα ωÏαίο μειδίαμα δεν δήλωσε τίποτα αλλά καταλαβα ότι ήταν αλήθεια».
Ο Îάνος ΒαλαωÏίτης Ï€Îθανε σε ηλικία 98 χÏόνων και μÎχÏι το Ï„Îλος της ζωής του δεν δίσταζε να λαμβάνει θÎση στα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της χώÏας.
Ποιος ήταν
Ο Îάνος ΒαλαωÏίτης είχε γεννήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας και είναι δισÎγγονος του ποιητή ΑÏιστοτÎλη ΒαλαωÏίτη. Από την μητÎÏα του είναι εγγονός του εφοπλιστή και πολιτευτή των Σπετσών Ιωάννη Λεωνίδα. ΣποÏδασε νομικά, φιλολογία (αγγλική και γαλλική) στα πανεπιστήμια των Αθηνών, Λονδίνου, και ΣοÏβόνης.
ΈγÏαφε από νÎος — Ï€Ïωτοδημοσίευσε στα ÎÎα ΓÏάμματα το 1939. Το 1944 απÎδÏασε απ’ την γεÏμανοκÏατοÏμενη Ελ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr