Μια διαδικτυακή βόλτα στην ιστορική βιβλιοθήκη του Βατικανού
Ημερομηνία:
1/4/2020, 08:49 - Εμφανίσεις: 93
Η βιβλιοθήκη του Î’Î±Ï„Î¹ÎºÎ±Î½Î¿Ï Î±Ï€ÏŒ τα Ï„Îλη του 14ου αιώνα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικÎÏ‚ συλλογÎÏ‚ ιστοÏικών εγγÏάφων στον κόσμο και μία από τις μεγαλÏτεÏες εÏευνητικÎÏ‚ βιβλιοθήκες.
Εκτός των βιβλίων πεÏιλαμβάνει μεγάλες συλλογÎÏ‚ νομισμάτων και εικόνων, καθώς και χειÏόγÏαφα αÏχεία.
Το 2013 ιδÏÏθηκε η μη κεÏδοσκοπική οÏγάνωση Digita Vaticana Onlus με σκοπό την ψηφιοποίηση 82.000 χειÏογÏάφων της Βιβλιοθήκης του ΒατικανοÏ.
Έτσι σήμεÏα, χιλιάδες ιστοÏικά χειÏόγÏαφα που χÏονολογοÏνται από τις απαÏχÎÏ‚ της Εκκλησίας μÎχÏι τον 20ο αιώνα βÏίσκονται στη διάθεση του ÎºÎ¿Î¹Î½Î¿Ï Î¼Îσω του ΔιαδικτÏου.
82.000 χειÏόγÏαφα, Îνα σÏνολο πεÏισσότεÏων από 41 εκατομμυÏίων σελίδων.
Ένα ÎÏγο που διαÏκεί δÎκα χÏόνια και με Îνα κλικ βÏισκόμαστε στην καÏδιά της μεγαλÏτεÏης εÏευνητικής βιβλιοθήκης.
Η ομάδα δουλεÏει με την ιαπωνική τεχνολογία NTT Data, σαÏώνοντας και αÏχειοθετώντας ψηφιακά πεÏίπου 1,5 εκατομμÏÏια σελίδες 82.000 βιβλίων, ώστε τελικά να φτάσουν στον αÏιθμό των 41 εκατομμυÏίων σελίδων.
Τα χειÏόγÏαφα που ψηφιοποιοÏνται εκτείνονται από την Ï€Ïοκολομβιανή ΑμεÏική και την Κίνα, την Ιαπωνία και την Άπω Ανατολή και συμπεÏιλαμβάνουν όλους τους πολιτισμοÏÏ‚ που σημάδεψαν τον πολιτισμό της ΕυÏώπης.
 Η αÏχική φάση θα στοιχίσει πεÏίπου 18 εκατομμÏÏια ευÏÏŽ.
Η επίσημη βιβλιοθήκη της Αγίας ΈδÏας που Îχει αναλάβει το Ï€Î¿Î»Ï Î¼ÎµÎ³Î¬Î»Î¿ ÎÏγο φιλοδοξεί να δημιουÏγήσει μια απλή σε κάθε χÏήστη βάση δεδομÎνων.
Τα χειÏόγÏαφα επιλÎγονται και σαÏώνονται από ειδικÎÏ‚ συσκευÎÏ‚ σχεδιασμÎνες για να διαφυλαχθεί η ακεÏαιότητα των Ï€Ïωτότυπων εγγÏάφων, Ï€Ïιν επανατοποθετηθοÏν στη Βιβλιοθήκη του ΒατικανοÏ....
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|