«Βάλια Κάλντα» του Φραγκίσκου Δουκάκη στην γκαλερί Σκουφά
Ημερομηνία:
7/6/2020, 08:56 - Εμφανίσεις: 67
H γκαλεÏί Σκουφά παÏουσιάζει την ατομική Îκθεση ζωγÏαφικής του ΦÏαγκίσκου Δουκάκη με τίτλο «Βάλια Κάλντα», από την ΤÏίτη 9 Ιουνίου Îως τις 27 Ιουνίου 2020.
H Îκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΠεÏιφÎÏειας Δυτικής Μακεδονίας.
Η νÎα ατομική Îκθεση του ζωγÏάφου ΦÏαγκίσκου Δουκάκη πεÏιλαμβάνει Ï„Ïιάντα ελαιογÏαφίες, φιλοτεχνημÎνες την τελευταία διετία, που αποτυπώνουν μÎσα από τις 4 εποχÎÏ‚ του χÏόνου, το φυσικό κάλος της κοιλάδας Βάλια Κάλντα στον Εθνικό ΔÏυμό της Πίνδου.
Οι τοπιογÏαφίες του Δουκάκη αποτελοÏν καÏπό της συνεχοÏÏ‚ Îλξης και επίμονης παÏατήÏησης του δημιουÏÎ³Î¿Ï Î¼Îµ το παÏθÎνο τοπίο, ενώ αναμετÏώνται με την ποικιλία των μοÏφολογικών αντιθÎσεων της πεÏιοχής με το Ï€ÎÏασμα των εποχών.
Όπως τονίζει και η ιστοÏικός Ï„Îχνης, ΊÏις ΚÏÎ·Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï ÏƒÏ„Î¿ σημείωμα που συνοδεÏει την Îκθεση: «Η Βάλια Κάλντα, είναι μια ενότητα που δημιουÏγήθηκε χωÏίς Ï€ÏοσχεδιασμÎνη Ï€Ïόθεση αλλά με δÏιμÏτατη επιθυμία του δημιουÏÎ³Î¿Ï Ï„Î·Ï‚.
Που ζωγÏάφισε με αισθαντικό και ψυχικό πάθος, Ï€Ïοσεγγίζοντας τόσο εννοιολογικά όσο και συναισθητικά την ατÎÏμονη ζωγÏαφική απόπειÏα των μεγάλων ιμπÏεσιονιστών{…}.
Η αγάπη του ΦÏαγκίσκου Δουκάκη για το αδόμητο τοπίο, με τις Ï€Ïώτες συστηματικÎÏ‚ απόπειÏες Î±Ï€Î±Î¸Î±Î½Î±Ï„Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Ï„Î¿Ï… να κάνουνται με οπτικό οÏμητήÏιο το αττικό Δάσος Διομήδους, βÏήκε Îνα δÏιμÏτατο υποκείμενο ζωγÏÎ±Ï†Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€Î¬Î¸Î¿Ï…Ï‚ στο δÏαματικό τοπίο της Βάλια Κάλντα όπου βÏÎθηκε τυχαία λίγα χÏόνια Ï€Ïιν.
Της Ζεστής Κοιλάδας με το αÏχÎγονο όνομα και τα χÏώματα εκείνα με τις οÏγανικÎÏ‚ Ï€ÏωτογÎνειες που ο ζωγÏάφος δεν είχε ποτΠξαναδεί: τα βαθιά Ï€Ïάσινα των αιωνόβιων σαÏαντάμετÏων δÎνδÏων της μαÏÏης πεÏκης που καθώς Ï€Îφτει το μεσημÎÏι ο ήλιος επάνω τους, γίνονται μωβ.
Τις βιολετί εκÏήξεις των σÏννεφων, τα μεγαλειώδη γκÏι του Βελάσκεθ, τα θÏιαμβικά κίτÏινα της ανθοφοÏίας, τα καφεκόκκινα κοιτάσματα του εδάφους με το αληθινό λαμπÏÏισμα της σκουÏιάς και του σιδηÏοπυÏίτη.
Τα γαλανά οÏεινά εδάφη της άνοιξης και το εκτυφλωτικό λευκό του Ï‡Î¹Î¿Î½Î¹Î¿Ï Î¼Îµ τις μυÏιάδες εναλλαγÎÏ‚ του άσπÏου.{…} ΚαταθÎτοντας την ενότητα «Βάλια Κάλντα» με τις εξ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|