Η νέα περιοδική έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου «Οι Μεγάλες ...
Ημερομηνία:
20/10/2020, 08:07 - Εμφανίσεις: 104
Η νÎα πεÏιοδική Îκθεση του Î•Î¸Î½Î¹ÎºÎ¿Ï Î‘ÏÏ‡Î±Î¹Î¿Î»Î¿Î³Î¹ÎºÎ¿Ï ÎœÎ¿Ï…ÏƒÎµÎ¯Î¿Ï… «Οι Μεγάλες Îίκες.
Στα ÏŒÏια του ΜÏθου και της ΙστοÏίας» εντάσσεται στο Ï€ÏόγÏαμμα εοÏÏ„Î±ÏƒÎ¼Î¿Ï Î³Î¹Î± την επÎτειο των 2500 χÏόνων από τη Μάχη των ΘεÏμοπυλών και τη Îαυμαχία της Σαλαμίνας και θα είναι ανοιχτή στο κοινό από σήμεÏα, ΤÏίτη 20 ΟκτωβÏίου 2020.
Η Îκθεση πεÏιλαμβάνει 105 αÏχαία ÎÏγα και Îνα ομοίωμα αθηναϊκής Ï„ÏιήÏους του 5ου αιώνα Ï€.
Χ., τα οποία σχετίζονται και αναδεικνÏουν πτυχÎÏ‚ του νικηφόÏου αγώνα των Ελλήνων κατά των ΠεÏσών τόσο από το Εθνικό ΑÏχαιολογικό Μουσείο όσο και από άλλα μουσεία της Ελλάδας, όπως τα ΑÏχαιολογικά Μουσεία ΆστÏους, Θήβας, Ολυμπίας, καθώς και το Μουσείο Κοτσανά ΑÏχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
ΙδιαίτεÏα εμβληματική για την ιστοÏική επÎτειο είναι η παÏουσίαση της Ï€Ïοτομής του Θεμιστοκλή, Ïωμαϊκό αντίγÏαφο ενός Ï€Ïωτότυπου ÎÏγου του 5ου αι.
Ï€.Χ., από το ΑÏχαιολογικό Μουσείο της Όστιας (Parco Archeologico di Ostia Antica).
Οι ΠεÏσικοί πόλεμοι αποτελοÏν σταθμό στην αÏχαία ελληνική ιστοÏία, Î±Ï†Î¿Ï Î³Î¹Î± Ï€Ïώτη φοÏά οι Έλληνες Ï€Ïοασπίστηκαν την ελευθεÏία τους με ενότητα και πλήÏη συνείδηση της εθνικής τους ταυτότητας.
Τα ιστοÏικά γεγονότα που καταγÏάφονται κατά τις αλλεπάλληλες επιχειÏήσεις της πεÏσικής αυτοκÏατοÏίας στον Ελλαδικό χώÏο (490-479 Ï€.Χ.) αντανακλοÏν τη δÏιμÏτατη σÏγκÏουση δÏο αντιθετικών πολιτικών συστημάτων και την σÏγκÏουση δÏο διαφοÏετικών κοσμοθεωÏιών.
Από τη μία συγκÏοÏεται ο μυστικισμός της Ανατολής που αγνοεί την ανθÏώπινη ουσία και από την άλλη η ανθÏωποκεντÏική πνευματική αÏχή του Î•Î»Î»Î·Î½Î¹ÎºÎ¿Ï ÎšÏŒÏƒÎ¼Î¿Ï….
Τα ιστοÏικά συμβάντα με τις λαμπÏÎÏ‚ μάχες, τους Ï€ÏωταγωνιστÎÏ‚, τους θÏÏλους και τις δοξασίες, και κυÏίως τη θÏησκεία και το θείο που παÏεμβαίνει και τιμωÏεί κάθε είδους αυθαιÏεσίας και αλαζονείας, αναφÎÏονται αÏιστουÏγηματικά στην Ï„Ïαγωδία, την ποίηση και την ιστοÏιογÏαφία.
Το μουσειολογικό αφήγημακαταβάλει Ï€Ïοσπάθεια να μείνει πιστό στις πεÏιγÏαφÎÏ‚ των αÏχαίων συγγÏαφÎων, χωÏίς να ακολουθεί τα στεÏεότυπα της ιστοÏικής αναπαÏάστασης των μαχών.
H επιλογή των αÏχαίων ÎÏγων, που σχετίζονται ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|