Γιώργος Δρίζος: Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος ζωγράφος
Ημερομηνία:
26/5/2021, 21:14 - Εμφανίσεις: 96
«Έφυγε» τα ξημεÏώματα, πλήÏης ημεÏών, ο διακεκÏιμÎνος ζωγÏάφος ΓιώÏγος ΔÏίζος.
Το βιογÏαφικό του Γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα, όπου ζοÏσε μÎχÏι σήμεÏα.
Ήταν το Ï€Ïώτο παιδί φτωχής οικογÎνειας, με Ïίζες στη Χίο και την ΜικÏά Ασία, που στÎÏιωσε στην ΚαισαÏιανή, Îπειτα από την ΜικÏασιατική καταστÏοφή.
Με καθηγητή τον ΣπÏÏο Βικάτο, Îκανε ελεÏθεÏες σπουδÎÏ‚ για να καταξιωθεί στη συνÎχεια, μÎσα από πολλÎÏ‚ ατομικÎÏ‚ και ομαδικÎÏ‚ εκθÎσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτεÏικό.
Θεματική αφετηÏία του ήταν η φÏση και το ελληνικό τοπίο, αλλά κυÏίως τα νησιά.
Η Ï„Îχνη του χαÏακτηÏίζονταν αÏχικά από τη χÏησιμοποίηση Ï„Ïπων της ζωγÏαφικής της υπαίθÏου και το ιμπÏεσιονιστικό ιδίωμα, σε συνδυασμό με μια εξπÏεσιονιστική διάσταση.
Όταν ζωγÏάφιζε με χÏωματική στεÏεότητα Ï€Ïόβαλε τους αισθητικοÏÏ‚ εÏεθισμοÏÏ‚ που Ï€ÏοκαλοÏν τα τοπία, στοιχεία τα οποία εξÏμνησε και ο αείμνηστος Παναγιώτης ΤÎτσης στην Ακαδημίας Αθηνών.
ÎœÎµÏ„Î±Î¾Ï Î¬Î»Î»Ï‰Î½, είχε πάÏει μÎÏος σε πολλÎÏ‚ πανελλήνιες εκθÎσεις του Ζαππείου, αλλά και στην Îκθεση «ΣÏγχÏονοι Έλληνες ΖωγÏάφοι και ΧαÏάκτες», που οÏγάνωσε η Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας στην ΚÏÏ€Ïο, το 1978, στο Δημοτικό Πνευματικό ΚÎντÏο Έκθεση ΔιεθνοÏÏ‚ Ένωσης Ελλήνων Καλλιτεχνών I.A.G.,1975, κ.ά.
Αξίζει να αναφεÏθεί ότι το 1975 Ï„Ïπωσε σε λιθογÏαφίες σειÏά από δÎκα σχÎδιά του με αντικείμενο την Κατοχή, οι οποίες φιλοξενοÏνται και στο Μουσείο «Lohamei», στο ΙσÏαήλ.
Έλαβε μÎÏος στην εικονογÏάφηση ημεÏολογίων του ΤαχυδÏÎ¿Î¼Î¹ÎºÎ¿Ï Î¤Î±Î¼Î¹ÎµÏ…Ï„Î·Ïίου (1978 Îως 1982), όπως και πολλά βιβλία και ποιητικÎÏ‚ συλλογÎÏ‚, ενώ το 1993 η Κτηματική ΤÏάπεζα της Ελλάδος Ï„Ïπωσε ÎÏγο του, που ανήκει στη συλλογή της, σε 220 αÏιθμημÎνες μεταξοτυπίες.
Το 1980, μετά από επιλογή του ΟÏÎ³Î±Î½Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Î¤Î¿Ï…ÏÎ¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Ï„Î·Ï‚ ΓεÏμανίας, και σε συνεÏγασία με τον ΕΟΤ, του ανατÎθηκε να φιλοτεχνήσει Ï„Ïεις ακουαÏÎλες που διατÎθηκαν ως αφίσες στις χώÏες της ΕυÏώπης, με σκοπό την Ï€Ïοβολή Ï„Ïιών Ελληνικών νησιών (ΎδÏα, Σκόπελος, ΚÏήτη -Χανιά).
Επί σειÏά χÏόνων (1977-1989) διετÎλεσε καλλιτεχνικός σÏμβουλος του ΤαχυδÏÎ¿Î¼Î¹ÎºÎ¿Ï Î¤Î±Î¼Î¹ÎµÏ…Ï„Î·Ïίου.
Σχεδίασε, ακόμα, ...
Πηγή/ΠεÏισσότεÏα: in.gr
|
|
|