Συστήματα αντιμετώπισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών (anti-drone) «Τεύκρος», τα οποία έχει διαθέσει το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ), στο πλαίσιο της συνεργασίας του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, συνέβαλαν στην προστασία των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας.
Όπως προκύπτει από επίσημη ενημέρωση, ένα από τα συστήματα ενεργοποιήθηκε επιτυχώς χθες, 20 Αυγούστου 2026, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Λάρισας, συμβάλλοντας στην εξουδετέρωση μη επανδρωμένου αεροσκάφους (ΣμηΕΑ – Drone), το οποίο επιχειρούσε να εισαγάγει απαγορευμένα αντικείμενα στους χώρους του Καταστήματος.Αξιοποίηση τεχνολογιών Όπως προκύπτει από πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας, το συμβάν αναδεικνύει στην πράξη τη σημασία της αξιοποίησης εγχώριων τεχνολογικών δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών ασφαλείας.
Παράλληλα, επαληθεύει την επιχειρησιακή αξία τεχνολογιών που αναπτύσσονται από το ΓΕΕΘΑ/ΚΕΤΑΚ και μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα και πέραν του αμιγώς στρατιωτικού πεδίου.
Όπως επισημαίνεται, η επιτυχής επιχειρησιακή αξιοποίηση των συστημάτων αναδεικνύει, παράλληλα, τη δυνατότητα αξιοποίησης τεχνολογιών που αναπτύσσονται από το ΓΕΕΘΑ/ΚΕΤΑΚ για την αντιμετώπιση σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας, καθώς και τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της τεχνογνωσίας και των καινοτόμων δυνατοτήτων τους, στην υποστήριξη φορέων του ευρύτερου κρατικού μηχανισμού.
Έρχεται το «Τεύκρος ΙΙ» Σε συνέχεια της συνεργασίας και των θετικών αποτελεσμάτων από την έως σήμερα επιχειρησιακή αξιοποίησή τους, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον 25 συστήματα anti-drone «Τεύκρος ΙΙ», ακόμα πιο εξελιγμένου επιχειρησιακού τύπου, τα οποία θα διατεθούν από το ΓΕΕΘΑ/ΚΕΤΑΚ, με σκοπό την περαιτέρω αναβάθμιση της προστασίας των Σωφρονιστικών Καταστημάτων της χώρας.
Να υπενθυμιστεί ότι αντίστοιχα περιστατικά είχαν αποτραπεί στις 28 ...
Πηγή/Περισσότερα: in.gr


































